Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HT PREMIJER LIGA Odlična četvrta četvrtina slomila ambiciozne Splićane

27.10.2019. 19:21


Dalmatinski derbi HT Premijer lige pripao je Zadru koji je uspio nadoknaditi šest minusa krajem treće dionice fenomenalnom izvedbom na oba kraja terena u četvrtoj četvrtini koju su dobili s 28:11. Ukupno je to četvrta pobjeda momčadi s Višnjika u domaćem prvenstvu, no više od samih bodova ovaj uspjeh na vrućem gostovanju bitan je u kontekstu sljedećih iznimno teških izazova u regionalnom natjecanju gdje Zadar tavori na samom dnu bez ijedne pobjede. Igra na Gripama, posebno u obrani, pokazatelj je da momčad Danijela Jusupa možda može preokrenuti gubitnu poziciju u ABA ligi dok je jasno da osim Cibone u hrvatskom prvenstvu i nema pravu konkurenciju.
Dobro otvaranje
Igrači Zadra šokirali su domaćina na samom početku, točnije u uvodne tri minute su ekspresno pobjegli na osam poena viška (2:10), ponajviše na račun trica Ivanova i Siriščevića. Strateg Splita Grgurević pozvao je minutu odmora, no na buđenje svoje momčadi nije naišao do pred kraj prve dionice, a Zadrani mogu žaliti što nisu bolje kapitalizirali i 10 poena prednosti nakon šest minuta igre (7:17). Sve dobro što su napravili do tog trenutka brzo je palo u vodu, a posebno je traumatičan bio ulazak rezervi poput Karla Uljarevića kojeg su splitski braniči presingom natjerali na mnoge izgubljene lopte dok su u napadu mudro tražili dubinu prodorima i spuštanjima lopte na centre. Povratak u potpuni egal krajem prve četvrtine potpisao je Cunningham s četiri poena u nizu te je unatoč mini blitzkriegu zadarske momčadi na startu, utakmica otišla u neizvjesne vode kako se i očekivalo prije podbacivanja. Pojačani obrambeni angažman domaćeg sastava na trenutak su u drugoj četvrtini amortizirali Ivanov i Gilbert s nekoliko laganih poena dok je i Junaković uspijevao tu i tamo razigrati preko picka. Sve je to naznačilo novi bijeg gostiju, na 24:30, ali i to je bilo kratkog vijeka. Do odmora se Split konsolidirao, počeli su zabijati Kedžo, Perković, Bajo, kao i Gabrić dok je središnja figura u napadu bio Marčinković. Upravo je Zadranin u žutom dresu u smiraj poluvremena dalekometnim šutom donio prvo vodstvo u utakmici za Split (39:38), a Jusupova momčad se previše oslanjala na napadačku imaginaciju Bryona Allena koji je u 20 minuta zabio tek jedan koš dok je u serijama promašivao trice. Čudno za igrača koji je dosad pokazivao da mu je najjače oružje prodor, no Amerikanac je tvrdoglavo forsirao šut iza perimetra što je išlo u ‘pirju’ domaćeg sastava. S 0-5 za tri Allen je pokvario odličan dojam iz prethodne utakmice s Cibonom, a Splićani su nakon početnog šoka itekako preuzeli kontrolu i ritam igre. Vidljivo je to bilo i kroz cijelu treću četvrtinu u kojoj je momčad Ante Grgurevića dopustila tek 14 poena, a napadom je komandirao Marčinković. Dvije trice u kratkom razdoblju bivšeg igrača Zadra te jedna Baje razbuktale su tribine na Gripama.
Junaković i Ivanov preokrenuli
Split je imao plus šest (56:50) krajem treće dionice, mirisalo je na novi potop momčadi s Višnjika, ali ozbiljno nakrivljeni zadarski brod uspio je na pravi kurs vratiti Martin Junaković s pet poena u nizu te se u završnih osam minuta ušlo s potpunim egalom (56:55). Pridružio se Junakoviću malo kasnije i Gilbert s dva dalekometna ubačaja dok je važne poene zabio Ivanov nakon napadačkog skoka što je vratilo Zadrane u rezultatsku pozitivu nakon dugo vremena (60:63). Buđenje u pravi trenutak za Jusupovu momčad, iako je ostalo šest minuta do kraja utakmice. Tricašku seriju je nakon Gilberta nastavio Junaković, ukupno zadarskom 10 tricom u utakmici, što je uz izborenu nesportsku Ivanova koji je zabio četiri poena donijelo kapitalnih osam plusa (62:70), četiri minute prije kraja. Isti igrač odvodi minutu i pol kasnije svoju momčad na 11 viška (62:73). Ukupno je Zadar u osam minuta ključnog dijela utakmice stvorio seriju 23:6 s kojom je i prelomljeno pitanje pobjednika dalmatinskog derbija. Kapetan Ivanov prometnuo se u ključnog igrača Jusupovog sastava završivši utakmicu sa 17 poena, 10 skokova i 5 asistencija dok je veliku pomoć imao u Junakoviću s učinkom od 15 poena i 7 asistencija. Kod Splita prvo ime je bio Marčinković s 17 poena i 10 skokova dok je Kedžo ubacio 15.
Lovre Bašić zabio 17 i podijelio 14 asistencija
U subotnjim utakmicama 5. kola HT Premijer lige briljirali su bivši igrači Zadra. Posebno je dojmljiv bio Lovre Bašić u dresu Vrijednosnica Osijek na gostovanju kod Dubrave Furnira. U pobjedi 96:87 Zadranin je bio najbolji igrač s učinkom od 17 poena i čak 14 asistencija. Jakov Vladović je dominirao u dresu Šibenke protiv Škrljeva (82:70) sa 17 ubačaja dok je Vladimir Dašić ostvario double-double učinak od 14 poena i 11 skokova. Hermes Analitica je iznenadila Zabok s prvom pobjedom u sezoni (80:78).
SPLIT 67
ZADAR 80
(18:20, 21:18, 17:14, 11:28)
SPLIT – Mala dvorana KK Split. Gledatelja: 1500. Suci: Alfred Jovović, Marko Mustapić i Karlo Mirčeta.
SPLIT: Perković 8, Kalajžić, Rebić, Kedžo 15, Gabrić 5, Cunningham 4, Runjić 2, Marčinković 17, Perasović 3, Bajo 9, Morris 2, Rikić 2. Trener: Ante Grgurević.
ZADAR: Allen 5, Marić, Ivanov 17, Siriščević 11, Palokaj, Vuković 11, Junaković 15, Farr, Fundić 6, Planinić, Gilbert 12, Uljarević 3. Trener: Danijel Jusup.
Šut za dva: Split 15-26 (57%); Zadar 20-36 (55%).
Šut za tri: Split 7-24 (29%); Zadar 10-29 (34%).
Slobodna bacanja: Split 16-22 (72%); Zadar 10-16 (62%).
Skokovi: Split 31 (24+7); Zadar 38 (23+15).