Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ABA LIGA U košarkaškom ‘kifamenu’ Mavra predvodio do prve pobjede

27.10.2020. 09:33


Konačno je svanulo i na Višnjiku jer je Zadar uspio u 4. kolu na gostovanju u Kopru protiv Primorske doći do prve pobjede u regionalnoj ligi. U jednoj atipičnoj košarkaškoj predstavi, s lošim šutom na obje strane i jako malim brojem poena, bolje su se snašli igrači Ivana Perinčića koji su prelomili pitanje pobjednika sredinom treće četvrtine. Dvoznamenkasta prednost Zadra pokazala se nedostižnom limitiranoj domaćoj momčadi koja je igrala dok je snage imao Luka Vončina, a na drugoj strani kapetan Dominik Mavra je donio prevagu uz čak 15 napadačkih skokova zadarskog sastava.


Vuković i Mavra
Već se na otvaranju osjetilo da su Zadrani stigli u najveću slovensku luku odlučni uzeti prve ovosezonske bodove, jer je nakon pet minuta igre na semaforu stajalo 4:9. Odlično su te uvodne minute odigrali igrači Ivana Perinčića, ubacio je Mavra tricu, a vidjelo se da su u utakmici i bitne karike, Vuković i Gilbert. Ipak, ne bi to bio Zadar da nije dopustio protivniku povratak u igru pa su Slovenci vrlo brzo pohvatali konce i preko Kastratija i Macure stižu do vodstva (12:10). Parket je potom napustila početna petorka plavih, a svoje prve minute u dresu Zadra zaigrao je Chinanu Onuaku. Nije se Amerikanac snašao u tom debiju, već nakon dvije minute skupio je dvije osobne zbog lošeg postavljanja u bloku, no ipak je uspio ubaciti jednu slobodno bacanje u Koraćevom stilu i zakucati malo kasnije na asistenciju Cartera (17:16). Posljednji koš u prvoj dionici djelo je Bursaća koji je ubacio tricu iz kuta za mirniji ulazak u drugu četvrtinu (17:19). Ali, nije uslijedio nastavak koliko-tolike solidne igre Zadra jer se dogodio potpuno napadački krah te su na prvi koš iz igre morali čekati preko pet minuta. Srećom, do tada nisu ni domaći košarkaši bili puno uspješniji pa su se dva bacanja Workua i polaganje Vukovića pokazali dovoljnim za novo vodstvo (22:23). U toj igri malih brojaka protekla je praktički cijela druga dionica, a posljednjih 100 sekundi je pripalo Perinčićevim igračima koji su uspjeli pred poluvrijeme sa serijom 8:0 bitno popraviti dojam. Vuković i Mavra povukli su kad je bilo najpotrebnije što je donijelo Zadru lijepih šest viška pred nastavak utakmice (29:35). U dvoboju momčadi s izuzetno slabim šutom, prevagu je donosila skok igra kao i izgubljene lopte. U oba segmenta su plavi bili u plusu te je stoga i zaliha od šest koševa bila na njihovoj strani, iako je ruku na srce trebala ta prednost biti i puno izdašnija s obzirom na izuzetno usku klupu domaćeg trenera, a i evidentni nedostatak talenta u koparskim redovima.


Bijeg u trećoj četvrtini
Ipak, malo radosti za ispaćene zadarske navijače stiglo je polovicom treće četvrtine kad su Mavra i Vuković ponovno napravili pravi dar-mar obrani Primorske. Vuković je tricom postavio na 33:41, u idućem napadu Mavra ubacuje dalekometni ubačaj uz prekršaj što je Zadar odvelo do velikih 12 plusa (33:45). Da se konačno otresu pratnje domaćina trebalo je imati i mirniju ruku na bacanjima, ali dotad čak promašenih 11 penala Zadrana držalo je Primorsku u igri. Dvije minute do ulaska u posljednju dionicu stigao je Zadar i do 13 viška preko Workua i Gilberta (38:51), no jedini klasni igrač u domaćin redovima, Vončina, uspio je praktički sam spustiti na osam minusa (43:51) u smiraj treće četvrtine. Nije se pokazala ta simultanka Vončine kobnom po akcije Zadra u odlučujućoj dionici iako je na semaforu poprilično dugo stajalo 45:54. U toj igri »tko će zabiti manje« prevagu su donijeli Mavra i Planinić. Prvi je stavio treću tricu, a potonji je pohvatao nekoliko bitnih lopti i zabio za 14 plusa (45:59). Ostalo je nešto više od šest minuta do kraja, a domaći sastav naravno nije odlučio položiti oružje iako je bilo očito da nemaju adute za potpuni povratak. Svaku sumnju da će Zadar do pobjede otklonio je ubrzo Mavra s novom tricom dok je Junaković s linije postavio na najvećih 15 prednosti (49:64). S tim je i zaključena priča sa sretnim završetkom u Kopru iako je ostalo više od pet minuta do kraja. Kapetan Mavra vodio je svoju momčad do prvog ovosezonskog uspjeha u ABA ligi sa 21 ubačajem, s pet pogođenih trica, a uz rame mu je bio Vuković koji je uz 14 koševa imao i 12 skokova, od čega čak šest napadačkih.
 




K. PRIMORSKA 55
ZADAR 77


(17:19, 12:16, 14:16, 12:26)


KOPER – Arena Bonifika. Bez gledatelja. Suci: Uroš Obrknežević, Milan Nedović i Vladimir Vesković.
KOPER PRIMORSKA: Šuster, Durnik 6, Flerin, Rojc 4, Kastrati 11, Radulović 1, Hrabar, Macura 10, Nemanič 4, Vončina 19. Trener: Andrej Žakelj.
ZADAR: Carter 6, Paponja, Palokaj, Brala 1, Vuković 14, Bursać 3, Junaković 10, Worku 4, Mavra 21, Onuaku 3, Planinić 5, Gilbert 10. Trener: Ivan Perinčić.
Šut za dva: K. Primorska 15-33 (46%); Zadar 14-28 (50%).
Šut za tri: K. Primorska 5-19 (26%); Zadar 10-29 (35%).
Slobodna bacanja: K. Primorska 10-13 (77%); Zadar 19-34 (56%).
Skokovi: K. Primorska 27 (22+5); Zadar 39 (24+15).
Osobne pogreške: K. Primorska 29; Zadar 20.