Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

HNK ZADAR O procesu stvaranja predstave »Hanibal podzemni« Hrista Bojičeva

27.10.2020. 10:00


Kava s glumcima, projekt koji je započeo prošle godine u suradnji Sveučilišta u Zadru i HNK Zadar, nastavio se u ponedjeljak, 26. listopada. Održan je ususret premijeri HNK Zadar, Hanibal Podzemni i povodom Dana grada Zadra.
Tema je bila proces stvaranja predstave bugarskog dramatičara Hrista Bojčeva, a u režiji Matjaža Latina kojem je ovo treća režija za HNK Zadar. Prva njegova suradnja s HNK Zadar bila je uspješna i nagrađena predstava »Ostavljam te« (2016.) te »Tarzan« u kazališnoj sezoni 2018./2019.
Na okruglom stolu sudjelovali su redatelj Matjaž Latin i glumci iz predstave, Žana Bumber i Ivica Jončić. Moderirala je doc. dr. sc. Ana Gospić Županović s Odjela za kroatistiku.
– Cilj današnjeg susreta je približiti kazalište studentima i najaviti premijeru predstave Hanibal podzemni koja će biti 5. studenog, rekla je.
Prilagodili su se epidemiološkim mjerama i preporukama i nastavili, kako im ovogodišnji moto zbori, »broditi«.
– Sretni smo što se ovaj projekt nastavio unatoč situaciji u kojoj se nalazimo i trenutačnim izazovima, kazala je Nena Ninčević Mandić, voditeljica marketinga HNK Zadar.
Gospić Županović dodala je kako su neka relevantna istraživanja u Europi pokazala da su kazališta mjesta niskog rizika širenja zaraze koronavirusom te da se nada da će tako ostati i da nema razloga za strah.
U »Hanibalu podzemnom« riječ je o opreci između istinskih vrijednosti i pohlepe likova.
Tijekom komunikacije s glumcima i redateljem, običnog i nekonvencionalnog razgovora, mladi su doznali razne »zanimljivosti iza kulisa«. (Doris BABIĆ)