Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kako bi trajno pjevao svojim životom pjesmu novu…

27.10.2020. 15:44


U crkvi sv. Frane u Zadru 24. listopada zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić zaredio je za đakona fra Pavla Ivića, franjevca Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Uz nadbiskupa suslavilo je petnaestak svećenika među kojima i fra Andrija Bilokapić, provincijal.Prije početka liturgijskog slavlja, u obred i značaj đakonskog ređenja kratko je uveo fra Bojan Rizvan.


Prvi stupanj sakramenta svetoga reda
Na početku misnog slavlja nadbiskup je pozdravio okupljene svećenike i vjernike podsjetivši na otajstvo Božje ljubavi koje se očituje u životu i pozivu kandidata za đakonat te pozvao sve da u skrušenosti zatraže oproštenje od Gospodina.
Nakon prozivanja kandidata za đakonat te izricanja jamstva o prikladnosti za sveti red, nadbiskup Puljić održao je homiliju u kojoj je istaknuo kako usklik »Bogu hvala!« nakon prozivanja kandidata svjedoči o radosti Božjega naroda što je iznova pokazao brižljivost prema svojoj Crkvi.
– Đakonat, koji ću danas podijeliti fra Pavlu, prvi je stupanj sakramenta svetoga reda. A namijenjen je ‘službi riječi i oltara’, te u ‘služenju braći i potrebitima’. A da bi to mogao činiti nepodijeljena srca, kandidat za red svetoga đakonata danas će javno odabrati stalež celibata radi nebeskog kraljevstva. Uz to će obećati da će čuvati i razvijati duh molitve, održavati bogoslužje časova, te moliti za Crkvu i čitav svijet. A prekjučer je preda mnom položio Ispovijed vjere i Izjavu pod prisegom da su mu poznata prava i dužnosti svetoga Reda, da shvaća što je celibat, te da bez izvanjske prisile i straha prima đakonat, svjestan obveze poslušnosti koja iz toga proizlazi, kazao je nadbiskup Puljić.


Zahvala
Nakon popričesne molitve, okupljenima se obratio fra Andrija Bilokapić, provincijalni ministar, koji je zahvalio Bogu na milosti đakonata koji je darovan Crkvi.
– Zahvalni smo što je Gospodin čudesnost služenja utkao u život našega brata fra Pavla i zato danas zahvaljujemo i njegovoj obitelji po čijoj je otvorenosti životu došao među nas, kazao je fra Andrija.
Na koncu, okupljenima se obratio i sam ređenik fra Pavle Ivić.
Kroz geslo ovoga ređenja »Pjevat ću ti, Bože, pjesmu novu!« (Ps 144,9) fra Pavle je zahvalio Gospodinu Bogu na pozivu te preporučio sebe u molitve kako bi trajno pjevao svojim životom pjesmu novu. Zahvalio je svojim roditeljima, braći i sestrama, rodbini, provincijskoj zajednici na čelu s provincijalom fra Andrijom Bilokapićem, nadbiskupu Želimiru Puljiću, svojim odgojiteljima, braći bogoslovima, kao i svima koji su ugradili svoje živote u ovo slavlje. Misno slavlje svojim je pjevanjem animirao Katedralni zbor pod ravnanjem maestra Žana Morovića. Ceremonijar slavlja bio je don Roland Jelić, dok su u asistenciji bili sjemeništarci iz Sjemeništa »Zmajević«. (Zadarska nadbiskupija)