Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Među najpopularnijim naslovima i »Premijerka« Jadranke Kosor

27.10.2020. 15:49


U Mjesecu hrvatske knjige prigodno smo se raspitali u Gradskoj knjižnici Zadar o tome što Zadrani najviše čitaju, posebno vezano za beletristiku i publicistiku.
– Što se tiče beletristike sadržajno dominiraju romani obiteljske i kriminalističke tematike, govori Darko Blažević, voditelj smjene na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Zadar.


O prirodnosti kojom odrasli lažu
Popis od pet beletrističkih naslova koje zadarski čitatelji najviše čitaju predvodi roman Elene Ferrante pod nazivom »Lažljivi život odraslih«. Radnja romana smještena je u Napulj početkom devedesetih godina te se ponajviše bavi spoznajom autorice, koja je kao dijete često bila kažnjavana zbog laži, o prirodnosti kojom odrasli lažu. Elena Ferrante inače je pseudonim te je pravi identitet autorice nepoznat unatoč tome što je proglašavana najvažnijom talijanskom književnicom svoje generacije. Prvi je roman objavila 1992., a autorica je desetak romana.
– Ono što je za svaku pohvalu, nakon dugo vremena pojavio se na top listi najčitanijh naslova zadarski autor, Periš, s vrlo neobičnim romanom, sadržajno i stilski, kaže Blažević referirajući se na roman »Mladenka kostonoga« zadarskog autora Želimira Periša. Ovo djelo smjestilo se na drugom mjestu ove liste. Njegova se radnja odvija krajem devetnaestog stoljeća na području nekadašnje Austro-Ugarske.
Na trećem je mjestu slavni Norvežanin Jo Nesbo s trilerom »Kraljevstvo« gdje se radnja vrti oko dva brata povezana mračnim tajnama. Slijedi kriminalistički roman Hidea Yokoyame »Slučaj 6 – 4« o otmici sedmogodišnje djevojčice u Japanu. Listu od pet najčitanijih beletrističkih naslova Gradske knjižnice Zadar zatvara djelo Jurice Pavičića »Prometejev sin«, roman u kojem nekadašnji policajac dolazi na mjesto gdje je proveo najljepši dio djetinjstva te se suočava sa svojom prošlošću.


Dnevnopolitička problematika, biografije
– Kod publicističkih naslova primjetan je interes za knjigama čiji sadržaj obuhvaća dnevnopolitičku problematiku, biografije poznatih osoba iz svijeta politike i sl., govori Blažević dodajući kako se ostali naslovi sadržajno vežu uz popularnu psihologiju, općenito zdravlje, sreću i postizanje mira i zadovoljstva u životu.
Listu najčitanijih pet knjiga iz sfere publicistike predvodi »Premijerka« Jadranke Kosor koja se bavi raznim političkim igrama, susretima, odlučivanjem u kojima je autorica sudjelovala s fokusom na zaključenje pristupnih pregovora s Europskom unijom.
Slijedi francuska psihoterapeutkinja Christel Petitcollin s djelom »Kako manje misliti« usmjerenim na ostvarivanje potencijala. Na trećem je mjestu djelo Ichira Kishimija i Fumitake Koge »Imati hrabrosti biti sretan« pisano u formi dijaloga između filozofa i mladića. Lista se nastavlja knjigom kliničkog psihologa Jordana Petersona »12 pravila za život« gdje autor donosi 12 pravila koja dovode do osobnog poboljšanja. Peto mjesto zauzima američka autorica i dvostruka finalistica nagrade Pullitzer Regina Brett s djelom »Bog nikad ne trepće: 50 lekcija za teške tematike u životu« koje je napisala napunivši 50 godina. (Krešimir RADOŠ)