Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na groblja odite s maskom, ako možete radite od kuće

27.10.2020. 09:14


Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš rekla je da je 80 posto zaraženih koronavirusom u radno aktivnoj populaciji, te podsjetila da danas na snagu stupa novi paket mjera za zaštitu od koronavirusa Nacionalnog stožera civilne zaštite.
“Primarno smanjujemo dopušteni broj osoba koje će biti prisutne na raznim okupljanjima. Bilo koja okupljanja veća od 50 osoba neće biti moguća, svadbe i posljednji ispraćaji 30 osoba, a sva druga privatna okupljanja 15 osoba”, kazala je dr. Bubaš u emisiji HTV-a “Dobro jutro, Hrvatska”.
Dodala je kako se iz ovoga izuzimaju kazališta i kina te vjerska okupljanja.
Naglasila je kako su mjere na snazi idućih 14 dana, a možda i dulje. Lokalni stožeri mogu uvesti još neke mjere.
Glede novih mjera dr. Bubaš ističe kako se potiče rad od kuće, zato što je distribucija bolesti takva da 80 posto zaraženih u radno aktivnoj populaciji.
Podsjeća kako bi se u ovim danima na grobljima trebale nositi maske zbog velikog broja ljudi koji dolaze uoči i na blagdan Svih svetih.
“Ako je osoba bila u kontaktu s oboljelim treba biti odgovorna, ostati kod kuće i kontaktirati obiteljskog liječnika. Naglašavam da osobe koje su bile testirane ostanu kod kuće dok ne dobiju rezultate testiranja, a to je 48 sati”,  rekla je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a dr. Marija Bubaš.
Prostori u kojima se provodi vrijeme, dodala je, moraju se što češće provjetravaju.