Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ubojstvo Ive Pukanića: Nacional piše da ima snimka koja upućuje na Đukanovića kao nalogodavca. Stigao demantij iz Crne Gore

27.10.2020. 13:07


Kabinet crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića oštro je u utorak opovrgao pisanje hrvatskog tjednika Nacional koji je objavio da je u posjedu audiosnimke koja ukazuje na to da bi nalogodavac ubojstva glavnog i odgovornog urednika tog lista Ive Pukanića mogao biti Đukanović.
Nacional je u utorak na naslovnici objavio da se dvanaest godina nakon pogibije Ive Pukanića “iznenada pojavila audiosnimka iz zatvora koja ukazuje na naručitelje atentata”.
“Nacional posjeduje snimku telefonskog razgovora u kojoj Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, otkriva zašto do sada nije prokazao Mila Đukanovića”, navodi u utorak tjednik dodajući da otkriva kako je snimka prvo dospjela do policije u BiH, a potom u Hrvatsku, i zašto je osoba koja ga je snimila Jocića prijavila zbog prijetnji.
Nacional je objavio da Sreten Jocić u jednom razgovoru kaže da je 12 godina u zatvoru i da je mogao namjestiti predsjednika Crne Gore i da živi u Kostarici, ali da to nije uradio.
“Ovdje sam gdje sam, neću da me se moji unuci i djeca stide živog. Bolje da se ponose sa mnom mrtvim”, navodno je rekao Jocić, kojega je 2014. godine apelacijski sud u Beogradu pravomoćno oslobodio optužbi da je organizirao ubojstvo Pukanića.
Iz Đukanovićevog kabineta tvrde da je pisanje Nacionala „reciklaža laži“ koja je već jednom objavljena pa opovrgnuta.
“Neistina objavljena na naslovnoj strani hrvatskog tjednika ‘Nacional’, o umiješanosti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u ubojstvo Ive Pukanića, predstavlja reciklažu laži koja je još prije osam godina lansirana, i odmah nakon toga demantirana od svih aktera te konstrukcije, pa i od samog Sretena Jocića, koji je u Srbiji u međuvremenu pravomoćno oslobođen optužbi za ubojstvo vlasnika ‘Nacionala’, priopćeno je iz Đukanovićevog kabineta, navodeći da pritisci tadašnjeg „policijskog vodstva Srbije“, u vrijeme vlasti Borisa Tadića, da Jocić lažno optuži Đukanovića kako bi se na taj način diskreditirala Crna Gora i njeno vodstvo, nisu dali željeni učinak.
„Tada su raskrinkani kao jedna od brojnih metoda u pokušaju kriminalizacije Mila Đukanovića, koju razni obavještajno-medijski centri provode duže od 20 godina. Jedan od takvih pokušaja bila je i ‘Duhanska afera’, koja je i sudski verificirana kao podmetačina, dok su svi akteri u tom procesu, pred talijanskim sudovima, pravomoćno oslobođeni svih optužbi”, ističu iz Đukanovićevog kabineta.
Smatraju i da je, kako su naveli, „recikliranjem senzacionalistički obrađene laži iz 2012. godine“, Nacional, uoči godišnjice Pukanićevog ubojstva, želi podići svoju tiražu.
Ivo Pukanić i njegov kolega Niko Franić ubijeni su 23. listopada 2008. godine na parkiralištu redakcije tjednika “Nacional”.  Njihovo ubojstvo u u centru Zagreba duboko je uznemirilo hrvatsku javnost i rezultiralo energičnom policijskom akcijom u kojoj je uhićeno osam osoba.
U dva odvojena suđenja – jednom pred Županijskim sudom u Zagrebu i drugom pred Specijalnim sudom u Beogradu, za ubojstvo Pukanića i Franića pravomoćno su osuđeni braća Robert i Luka Matanić, Željko Milovanović, Bojan Gudurić, Slobodan Đurović i Amir Mafalani, dok je pravomoćnom presudom optužbi oslobođen Sreten Jocić.
Do danas nisu otkriveni nalogodavci kao ni motiv ovog ubojstva.