Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zadružnoj pivovari Brlog prodaja narasla 41 posto

27.10.2020. 16:07


Rast prihoda od 41 posto i instalacija nove proizvodne opreme nabavljene u Kini obilježili su prošlu poslovnu godinu u zadružnoj pivovari Brlog iz Zadra, jednom od začetnika domaće industrije zanatskog (craft) piva koju danas čini oko 90 proizvođača, priopćeno je iz te pivovare.
Podaci o prodaji pokazuju da je glavno tržište Brlogovih piva Zagreb s udjelom od 36 posto, a slijede Zadar (19 posto) i Split (15 posto). Glavni kupci su distributeri koji opskrbljuju ugostitelje, a putem društvenih mreža i webshopa narudžbe Brlogu stižu iz cijele Europe i ostatka svijeta, kažu u toj pivovari.
Zadruga Brlog osnovana je 2016. godine inicijalno kao projekt Ane Teskere i Maje Šepetavec, koje su prošle put od kuhanja piva za vlastite potrebe, preko poduzetničkog inkubatora u Zadru, pa do vlastitog proizvodnog pogona. U međuvremenu, broj zadrugara koji su udružili snage i kapital narastao je na 83.
Iza Brloga su dvije uspješne crowfunding kampanje tijekom kojih je prikupljeno više od milijun kuna za novu opremu i širenje proizvodnje.
Koncept zadružnog poduzetništva dobio je nedavno i vrijedno priznanje – Brlog je kao primjer socijalnog poduzetništva uvršten u udžbenik jednog zagrebačkog fakulteta, a u zadrugu, kako kažu, stalno pristižu upiti za nova učlanjenja.
Članovi Brloga nisu u zadrugu investirali samo kapital, već svatko od njih, u skladu sa svojom profesijom i znanjem, vlastitim angažmanom podržava poslovanje Brloga, bilo da je riječ o osmišljavanju razvojnih planova, financijama, pravnim poslovima ili radom u pivovari.
Nedavno je u nadzorni odbor zadruge imenovana voditeljica ureda Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj Victoria Zinchuk.
Raspravljeni su i daljnji razvojni planovi Brloga, koji uključuju otvaranje kušaonice u Zadru. Naime, ove je godine pivovara preseljena iz Zadra u poslovnu zonu u Murvici, što je otvorilo brojne mogućnosti razvoja, prije svega otvaranje vlastitog kanala prodaje. Stoga su u planu nove investicije – otvaranje beer shopa, te kušaonice piva kao prostora u kojem se u budućnosti planiraju organizirati razna kulturna i društvena događanja.
– Otvaranje kušaonice nova je razvojna faza Brloga. Česta produkcija različitih piva danas je jedan od najvažnijih trendova u craft pivarstvu, a s vlastitom kušaonicom češće ćemo kupcima moći ponuditi nešto novo. Usto, i sami bi kupci u kušaonici mogli sudjelovati u nastanku novih piva. Na recepturama se već radi, obavljaju se pokusna kuhanja, a sljedeće godine te nove okuse lansirat ćemo na tržište, kaže Ana Teskera.
Dodaje da je unatoč proljetnom lockdownu u 2020. godini ipak nastavljen rast prodaje, a posebno uspješan bio je srpanj.