Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Beroš: Danas drugi najveći broj novozaraženih, ključ je u rukama građana

27.10.2021. 10:43


Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je u srijedu kako je danas 611. dan krize, Hrvatska u njemu bilježi 4.571 novi slučaj zaraze što je drugi najveći broj novozaraženih od početka epidemije, a poručio je i kako je ključ krize u rukama građana.
Država će, rekao je Beroš, učiniti sve da pripremi zdravstveni sustav da bude korak ispred virus, što je do sada i bio slučaj, ali ključ krize je u rukama građana i njihovog odgovornog ponašanja.
– Cijepljenje je definitivno glavni izlaz iz ove krize i jedna je vrsta preventive koja je u medicini majka svega, kazao je Beroš u Vukovaru pozvavši građane da se cijepe.
Danas je 611 dan krize, Hrvatska bilježi 4.571 novih slučajeva što je drugi najveći broj od početka epidemije, a na isti dan prošle godine novozaraženih je bilo 1413, što je znatno manji broj, upozorio je.
– Sve su to elementi koji ukazuju na brzinu širenja ove bolesti, kazao je resorni ministar navevši kako je s dodatnom dozom cijepljeno više od 10.000 hrvatskih građana, dok je na jučerašnji dan utrošeno 9.640 doza cjepiva među kojima je najveći broj prvih doza, 4.516, što, kako je rekao, dodatno veseli.
Beroš je također kazao kako je broj hospitaliziranih u ovom četvrtom valu nešto manji, ali ne smije dovesti do bilo kakvog opuštanja.
Dotaknuvši se najavljene reforme zdravstvenog sustava, Beroš je kazao kako je ministarstvo u potpunosti odlučno objediniti javnu nabavu. "U komunikaciji smo sa Središnjim uredom za javnu nabavu i u suglasju s njim ćemo odrediti daljnje korake kojima ćemo centralizirati javnu nabavu svih dobara u zdravstvenom sustavu, a istodobno će se i standardizirati zdravstvena usluga kako bi se građanima omogućila jednakopravnost u pristupu zdravstvenoj zaštiti", naveo je.
Kazao je i kako reforma zdravstva još nije objelodanjena, a već u današnjim novinama se može pročitati kako reforma nije dobra i ne daje nadu u uspjeh.
Kada budemo imali spremnu reformu, objelodanit ćemo je. Sada smo još u fazi usuglašavanja. Od početka govorim da je reforma zdravstva pitanje konsenzusa svih nas", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je u Vukovaru nazočio obilježavanju Dana Nacionalne memorijalne bolnice.