Dukić: Projekti ne smiju biti taoci neprihvaćanja rebalansa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nakon Gradskog vijeća održan Kolegij gradonačelnika
Autor: 
Na ovaj način na koji je većina vijećnika odbila rebalans svjesno je dovela u pitanje nastavak čitavog niza projekata koji se pripremaju proteklih nekoliko godina. Iz svega mogu zaključiti kako je jedina pobuda ove skupine vijećnika destrukcija i destabiliziranje Grada Zadra. Nemam ništa protiv dogovora svih klubova u Vijeću oko KK Zadar, ali dogovor, ne ultimatum! Mada, sumnjam u to jer je Radeta jasno dao do znanja da ga dogovori ne zanimaju, a Enio je unaprijed ultimatumom isključio mogućnost svakog dogovora, zaključio je gradonačelnik Dukić
Vedran SITINCA
Gradonačelnik je htio objasniti zadarskoj javnosti koja je uistinu bila svrha ovog rebalansa

Nakon sjednice Gradskog vijeća na kojoj nije prihvaćen Prijedlog prvih Izmjena i dopuna Proračuna Grada Zadra za 2021. godinu i projekcija za 2022. i 2023. godinu, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić održao je javni kolegij s pročelnicima na kojem je pojasnio detalje predloženog rebalansa proračuna.

Politiziranje oko KK Zadar

- Tema ovog kolegija vezana je uz današnju točku dnevnog reda Gradskog vijeća na kojoj je predložen rebalans proračuna, a ne financiranje KK Zadar. Zato sam smatrao odgovornim, uz vašu pomoć, objasniti zadarskoj javnosti koja je uistinu bila svrha ovog rebalansa, započeo je Dukić obraćanje predstavnicima medija.
Kako je gradonačelnik nastavio, žalosti što je politiziranje oko KK Zadar bilo važnije od socijalnih i obrazovnih programa, programa građenja infrastrukture i započetih EU projekata.
- Ali, sve to na dušu vijećnicima koji su odbili ovaj rebalans koji bi omogućio više standarde građanima već u ovoj godini jer smo racionalno upravljali proračunom koji je potpuno stabilan. Iz iracionalnih političkih pobuda srušen je rebalans koji u sebi nosi puno vrjednije teme od triju košarkaških milijuna. Zato smatram važnim naglasiti one stavke rebalansa kojima podižemo standarde predškolskog odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, standarde komunalne infrastrukture i opreme. Isto tako, ovim rebalansom omogućavamo nesmetano bavljenje sportom mladih kroz sportske klubove i pružamo potporu ustanovama u kulturi, kazao je Dukić dodavši da ne treba naglašavati koliki je broj korisnika usluga koje obuhvaćaju ovakvim dodatnim ulaganjima kroz proračun za ovu godinu.

Brojni projekti

Potkrijepio je tvrdnju navodeći da su rebalansom planirali osigurati sredstva za financiranje plaća privatnih vrtića u ugovornom odnosu s Gradom, plaće i opremanje dječjeg vrtića Latica, plaće u dječjem vrtiću Sunce, materijalne rashode u osnovnim školama i financiranje dodatnih skupina produženog boravka ukupno povećano za 3.478.954 kuna što je, kako je dodao, više od onog iznosa s kojim se raspravlja o KK Zadru.
- Zatim, povećavanu potporu Crvenom križu i onu za podmirenje troškova energije i komunalnih usluga socijalno ugroženim građanima, a u rebalansu se nalazi i subvencioniranje boravka djece u vrtićima za obitelji s četvero i više djece. Kapitalnu pomoć Inovativnom Zadru za izgradnju i proširenje mreže optičkog kabela, kapitalnu pomoć ŠC Višnjik za izgradnju teniskog balona, uređenja svlačionica, izrade UPU-a i uvođenja sustava videonadzora, navodio je Dukić.
Međutim, kako je on kazao, ako ova destrukcija potraje, na svim ugovorenim EU projektima riskiraju se neprihvatljivi troškovi, onemogućuje se početak provedbe projekata Pokret plus kojim se financira zapošljavanje teško zapošljivih skupina i pomoć za 48 korisnika, Inclusive Play koji donosi u Zadar prvo inkluzivno igralište i kapitalni projekt gradnje infrastrukture u Zoni Crno.
Također, planirali su 3,4 milijuna kuna za provedbu projekta Aglomeracije, kao i 6,5 milijuna za otkup zemljišta potrebnog za izgradnju komunalne infrastrukture, zatim održavanje javnih i zelenih površina i nabavu podzemnih spremnika za otpad, financiranje športskih klubova za korištenje bazena i dvorane, financiranje športskih klubova za korištenje dvorane Mocire i Ravnice, završetak radova na zgradi mjesnog odbora Dračevac, osiguranje sredstava za materijalne rashode ustanova – HNK Zadar, Znanstvene knjižnice i Gradske knjižnice, potom financiranje kampanje vezane uz Ryanair te organizaciju ovogodišnjeg Adventa.

Dogovor da, ultimatum ne

- Na ovaj način na koji je većina vijećnika odbila rebalans svjesno je dovela u pitanje nastavak čitavog niza projekata koji se pripremaju proteklih nekoliko godina. Iz svega mogu zaključiti kako je jedina pobuda ove skupine vijećnika destrukcija i destabiliziranje Grada Zadra. Štoviše, ultimatumi nezavisnog Enija Meštrovića to su danas dokazali. Nemam ništa protiv dogovora svih klubova u Vijeću oko KK Zadar, ali dogovor, ne ultimatum! Mada, sumnjam u to jer je Radeta jasno dao do znanja da ga dogovori ne zanimaju, a Enio je unaprijed ultimatumom isključio mogućnost svakog dogovora. Čekat ćemo taj dogovor oko KK Zadar, ali ponavljam, ne smijemo čekati na projekte koji su postali taoci ovog neprihvaćanja rebalansa, zaključio je gradonačelnik Dukić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)