Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mlade natjecateljice vratile se sa šest medalja, zrele za nastup u reprezentaciji

27.10.2021. 09:27


Proteklog vikenda u Čakovcu je održano 23. Seniorsko i juniorsko državno prvenstvo u raketnom modelarstvu po FAI pravilniku, a natjecateljice Josipa Keller i Lorena Gašpert iz naše županije na ovom su natjecanju ostvarile zapažen uspjeh i vratile se s tri zlata i tri srebra. Organizator je bio ARAK Dubrava, a RD Zagreb i Hrvatski zrakoplovni savez bili su suorganizatori. Dvodnevno natjecanje održano je na sportskom letilištu Pribislavec po kišovitoj i vjetrovitoj suboti, ali i sunčanom vremenu u nedjelju. Natjecalo se u pet disciplina S3 (rakete s padobranima), S6 (rakete s trakama), S4 (raketoplani), S9 (žirokopteri) i S7 (makete) u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji.


Mentorica Sunčica
U seniorskoj konkurenciji nastupili su, za Zrakoplovno modelarski amaterski klub »Arhitas« iz Pakoštana Sunčica Tokić, dopredsjednica istoimenog kluba i predsjednik Darko Tokić koji je nastupio za AK »Zadar«.
U juniorskoj konkurenciji su za AK »Zadar« sa sportskim dozvolama ZMAK »Arhitasa« nastupile Lorena Gašpert i Josipa Keller. Lorena Gašpert osvojila je dva zlata (S6 i S9) i jedno srebro (S3), Josipa Keller osvojila je jedno zlato (S3) i dva srebra (S6 i S9). Ovakvim rezultatima otvorile su put za nastup u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske na Europskom prvenstvu sljedeće godine. Podsjetimo, prošle godine u listopadu na državnom prvenstvu u Biogradu na Moru, koje je organizirao ZMAK »Arhitas«, Josipa i Lorena osvojile su dva srebra i dvije bronce.
Njihova mentorica Sunčica Tokić, koja se duži niz godina bavi RM kao natjecateljica, sutkinja i mentorica mlađim naraštajima i koja ih je ove godine pripremala za prvenstvo u Čakovcu, smatra da su djevojke zrele za nastup u reprezentaciji.


Disciplina i predanost radu
– Kroz pripreme obje su iskazale veliki interes te su kvalitetno pristupile izradi modela, a na samom natjecanju pokazale su i veliku disciplinu i predanost onom što rade. Šteta bi bilo propustiti ovakve talente, rekla je Tokić te dodala kako od samostalnosti Hrvatske ni na jednom Europskom ili Svjetskom prvenstvu nije bilo hrvatskih juniora i ovo je jedinstvena prilika da prvi juniori budu iz Zadarske županije.
Predsjednik kluba Darko Tokić zadovoljan je ovim uspjehom, ali je pozvao na suradnju i novčanu pomoć kako bi djevojke mogle nastaviti uspješan natjecateljski put.
– Zadovoljni smo ovim uspjehom, baš kao i svakim našim uspjehom do sada. Predano radimo, a naše su djevojke pokazale isplativost kontinuiranog rada. Stoga pozivam odgovorne u Zadarskoj županiji da osiguraju sredstva za nastup naših juniorki i njihove mentorice na Europskom prvenstvu, jer time bi u povijesti hrvatskog zrakoplovstva ostalo zapisano da su prvi reprezentativni juniori na velikim međunarodnim natjecanjima bili iz naše županije, rekao je Darko Tokić.




Uspješna suradnja
Mirisa Tokić i Darko Tokić bili su prvi seniori iz naše županije koji su na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj 2018. nastupili u reprezentaciji, pri tom je Darko ostvario najbolji rezultat u svim dosadašnjim nastupima naše reprezentacije u pojedinačnoj konkurenciji. Hrvatski olimpijski odbor temeljem tog rezultata (5. mjesto u kategoriji S3) dodijelio mu je status sportaša Hrvatske 1. klase i prvi je raketni modelar koji je ostvario taj status u Hrvatskoj. Aeroklub Zadar i Zrakoplovno-modelarski amaterski klub »Arhitas« iz Pakoštana već nekoliko godina ostvaruju zapaženu suradnju koja je započela organizacijom 20. državnog prvenstva u Pakoštanima i na zadovoljstvo oba kluba nastavlja se i danas.
– Ta je suradnja uspješna i kontinuirana te se nadamo da ćemo tako nastaviti i u budućnosti, ideja za nove projekte i suradnje svakako ne nedostaje, zaključio je Tokić te dodao kako mu je cilj revitalizirati zrakoplovno modelarstvo i zainteresirati nove, mlade ljude.