Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»Osjećaj je uvijek isti, dobar i pozitivan jer znaš da jedna dozi krvi spašava tri života«

27.10.2021. 12:55


U povodu obilježavanja Dana darivatelja krvi u Hrvatskoj prekjučer je u hotelu Kolovare održana svečanost na kojoj su priznanja i zahvalnice uručene ženama koje su krv darovale više od 35 puta i muškarcima koji su krv darovali 50 puta. Zahvalnice su uručene i darivateljima koji zbog zdravstvenih razloga više ne mogu aktivno sudjelovati u akcijama darivanja, odnosno osobama koje su doprinijele razvoju i popularizaciji dobrovoljnog darivanja krvi u Zadarskoj županiji.
Predsjednik Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Vir Goran Vicković bio je među onima koji su svojim predanim radom zaslužili jedno takvo priznanje.
– Kada sam prvi put na Viru sudjelovao u akciji darivanja, bilo nas je troje ili četvero darivatelja, a sada na svakoj od tri godišnje akcije prikupimo oko 70 doza, kazao je Vicković prisjećajući se rasta nekad malenog aktiva do sadašnjeg virskog UDDK-a. Pored vođenja virske udruge u svim njezinim aktivnostima, Vicković također redovito pristupa akcijama darivanja.
– Osjećaj je uvijek isti, dobar i pozitivan jer znaš da jedna dozi krvi spašava tri života, naglasio je još Vicković kojemu je na darivateljskoj svečanosti u hotelu Kolovare uručena Zahvalnica za poticanje i razvijanje svijesti o potrebi darivanja krvi te pomoć u organiziranju akcija dobrovoljnog darivanja krvi.
Zahvalnicu je Vickoviću uručila voditeljica Odjela transfuzije Opće bolnice u Zadru Marijana Nadinić, dr. med. Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj slavi se u spomen na 25. listopada 1953. kada je u Sisku provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa, pa je Društvo Crvenog križa Zadarske županije organiziralo događaj u hotelu Kolovare i svečanost dodjele priznanja za jubilarne i zaslužne darivatelje krvi. Istaknuto je kako je unatoč pandemiji Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima prikupio 142.265 doza krvi, ili 80,4 posto od svih doza prikupljenih u Hrvatskoj lanjske godine.