Povećan broj hospitaliziranih, stvara se veliki pritisak na OB Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Otvoren novi COVID odjel
Najnoviji slučaj prodora virusa dogodio se na Odjelima hemodijalize i očnog odjela gdje je zaraženo 7 pacijenata i 11 djelatnikak
Marin GOSPIĆ
Ilustracija

Na COVID odjelima zadarske Opće bolnice u vrlo kratkom vremenu se povećao broj hospitaliziranih osoba za preko 50%. Nažalost, unatoč višemjesečnim apelima čak do 90 posto hospitaliziranih bolesnika je necijepljeno, i s težim simptomima bolesti. Stoga smo bili primorani otvoriti dodatni Covid odjel, s posljedičnom reorganizacijom rada. Isto tako, unatoč strogim epidemiološkim mjerama koje su poduzete kako bi se spriječio prodor virusa u zdravstveni sustav, sve je teže kontrolirati širenje zaraze te su sve češći slučajevi prodora virusa na odjele, ili putem pacijenata ili putem zdravstvenog osoblja. U posljednjih par tjedana koronavirus se preko zaraženog pacijenta proširio na Odjelu hematologije, a velikim naporima širenje je suzbijeno u roku od nekoliko dana. Najnoviji slučaj prodora virusa dogodio se na Odjelima hemodijalize i očnog odjela gdje je zaraženo 7 pacijenata i 11 djelatnika. Svi novozaraženi su adekvatno zbrinuti prema postojećim protokolima, a pokrenute su i predviđene procedure s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja zaraze.

- Želimo napomenuti da je Opća bolnica Zadar unatoč epidemiji koja traje već više od godinu i pol dana i velikom broju zaraženih hospitaliziranih osoba te činjenici da je ovoga ljeta bolnica bila izložena velikom pritisku turista, povećala rad tijekom poslijepodnevnih sati kroz hladni operativni program kako bi nadoknadili odgođene operativne zahvate te tako smanjili liste čekanja. U ovakvim uvjetima izuzetno je teško raditi te kontrolirati probijanje virusa u zdravstveni sustav, posebno kada se zna da veliki broj osoba nije cijepljen , a epidemioloških mjera se gotovo više nitko i ne drži, poručuju iz OB ZADAR te ističu još jednom kako je jedini način suzbijanja epidemije i smanjenja pritiska na zdravstveni sustav što veća procijepljenost te i dalje strogo pridržavanje propisanih mjera.

- U suprotnom ćemo nažalost morati dodatno širiti kapacitete za zbrinjavanje Covid bolesnika s posljedičnom reorganizacijom, ali i posljedičnim smanjivanjem svih ostalih zdravstvenih usluga, zaključuju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno