Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Škabrnja brani titulu iz 2020.

27.10.2021. 07:13


U organizaciji Županijskog saveza školskog športa Zadarske županije, nakon više od godinu i pol dana od izbijanja epidemije koronavirusa, ponovno su pokrenuta školska sportska natjecanja. U nekim sportovima, poput plivanja i badmintona već su poznati i putnici na Državna prvenstva, a jučer je u Benkovcu počelo i najmasovnije natjecanje u futsalu u kojem sudjeluju čak 24 škole iz Zadarske županije, od njih ukupno 27, te osam osnovnih škola s područja Grada Zadra. Tri najbolje škole izborit će pravo nastupa u županijskom finalu u kojem će im se pridružiti predstavnici zadarskih osnovnih škola. Osim u spomenuta tri, natjecanje će se održati u još osam sportova, a to su šah, kros, odbojka, stolni tenis, rukomet, atletika, sportski ples te košarka.
– Hrvatski školski športski savez donio je Vremenik natjecanja prema kojem se moralo krenuti upravo s tim sportovima. Tako su se na Državno prvenstvo u plivanju za srednje škole, koje se krajem idućeg mjeseca održava u Rijeci, plasirale Gimnazija Vladimira Nazora u ženskoj te Gimnazija Franje Petrića u muškoj konkurenciji. U badmintonu će nas također u studenome u Poreču predstavljati djevojke iz Gimnazije Franje Petrića te mladići iz Strukovne škole Vice Vlatkovića – kaže Frane Kardum, koordinator pri Savezu.
– Projekt futsalske lige pokrenuli smo prije tri godine u suradnji sa Zadarskom županijom kao osnivačem srednjih i osnovnih škola. Ove godine imamo najveći broj prijavljenih momčadi ikad, a vesele nas prijave škola iz Sali i Novigrada gdje ovim projektom oživljavamo školski sport u manjim školama koje su dosta dislocirane u županiji i nemaju toliki broj učenika da bi im prijava na natjecanje bila jednostavna.
Veliku podršku projektu Županijski savez školskog športa Zadarske županije ima kroz Upravni odjel za kulturu i šport ZŽ.
– Ova natjecanja i jesu plod između ta dva subjekta. Imamo svu potrebnu podršku i logistiku od Zadarske županije da svima dođemo dovoljno blizu i da svima omogućimo gotovo jednake uvjete. Tu govorimo o infrastrukturi, prijevozu i tome slično. Imamo sve uvjete realizirati ovako veliko i zanimljivo natjecanje, a to se vidi i po zanimanju naših školaraca u cijeloj županiji – zaključio je Kardum i naglasio da iza projekta stoji tim profesora tjelesne i zdravstvene kulture na čelu s Jadrankom Duvančić koja ova natjecanja organizira dugi niz godina. Uz Karduma, tu je još i predsjednik Saveza, Branimir Peričić.
U ovakvom formatu županijsko natjecanje osnovnoškolaca u futsalu prvi put je organizirano 2019. godine kada su prvo mjesto osvojili učenici OŠ Krune Krstića iz Zadra. Godinu dana kasnije, u veljači 2020. najbolja je bila OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje.


Futsal, skupine
A: Škabrnja, Zemunik, Pridraga.
B: Benkovac, Polača, Stankovci.
C: Posedarje, Novigrad, Gračac.
D: Biograd, Pakoštane, Neviđane.
E: Sv. Filip i Jakov, Sukošan, Galovac.
F: Ražanac, Pag, Poličnik.
G: Privlaka, Nin, Obrovac.
H: Sali, Bibinje, Preko.


Veliko zanimanje za košarku
Od masovnijih sportova valja istaknuti i natjecanje košarci koje je proteklih godina plijenilo dosta pažnje. Ponekad toliko da bi dvorana 3 ŠC Višnjik bila premala za sve one koji su htjeli pogledati utakmice.
– Za košarkašku ligu srednjih škola također dobivamo velik broj upita od naših školaraca. Preporuka Hrvatskog školskog športskog saveza je da se ovo natjecanje realizira u drugom polugodištu. Pričekat ćemo epidemiološku situaciju kakva će biti početkom iduće godine i u skladu s tim napraviti plan kako na najbolji način odraditi ovo natjecanje i u konačnici dobiti ekipe koje će nas predstavljati na Državnom prvenstvu planirano u travnju u našem gradu – ističe Kardum.