Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Cijene kruha i mesa ipak će se prizemljiti

Autor:

26.11.2008. 23:00
Cijene kruha i mesa ipak će se prizemljiti

Foto: Adam VIDAS



Kada smo zbog poskupljenja goriva dizali cijene kruha, one su u potpunosti prihvaćene tek nakon tri do četiri mjeseca, a isto će biti i sa snižavanjem. Činjenica je da su svi osnovni elementi, odnosno brašno i gorivo, pojeftinili, zbog čega će i cijena kruha sigurno pasti, najavljuje Danijel Segarić iz Tvornice kruha
Drastičan pad cijena goriva na Ininim benzinskim crpkama od čak pet do sedam posto, najveće je pojeftinjenje goriva u posljednje gotovo četiri godine. Naime, cijena najprodavanijeg goriva u Hrvatskoj, Eurosupera 95, pala je ispod sedam kuna, kolika je zadnji put bila u siječnju 2005. godine. Posljedica je to pada cijena nafte koja se proteklih dana kretala ispod 50 dolara za barel, što odgovara cijeni iz prvih mjeseci 2005. godine.
No, ono što u slučaju ovog pojeftinjenja goriva od čak 30 posto u posljednja četiri mjeseca građane najviše zanima je hoće li ovaj pad cijene goriva biti popraćen i smanjenjem svih ostalih cijena?
S obzirom, naime, da su cijene gotovo svih namirnica, posljednjih mjeseci divljale, što se objašnjavalo upravo rastom cijene energenata, u ovom se trenutku nameće zaključak kako bi i sada trebala uslijediti prateća reakcija. Među brojnim poskupjelim namirnicima i Zadrane je zasigurno najviše pogodilo upravo poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda, pa se njihovu pojeftinjenju trenutačno najviše nadaju.
Da su sve pretpostavke o mogućem padu cijene kruha upravo stvorene te da je sasvim realno očekivati pojeftinjenje, potvrdio je i Danijel Segarić, voditelj prodaje u Tvornici kruha Zadar, pojasnivši ipak kako je riječ o veoma složenom procesu u koji je uključeno mnoštvo razlilčitih čimbenika od kojih ovisi konačna cijena kruha.
– Kada smo zbog poskupljenja goriva dizali cijene kruha, one su u potpunosti prihvaćene tek nakon tri do četiri mjeseca, što znači da je to proces koji traje, a isto tako će biti i sa snižavanjem. Činjenica je da su svi osnovni elementi, odnosno brašno i gorivo, pojeftinili, zbog čega će i cijena kruha sigurno pasti, no još uvijek ne možemo reći kada, pojasnio je Segarić, istaknuvši kako Tvornica kruha trenutačno radi na kalkulaciji i kreiranju novog cjenika, no potrebno je pričekati da se stvari u konačnici stabiliziraju i u drugim dijelovima države, jer kako kaže Segarić, onako kako se bude ponašala Hrvatska, ponašat će se i oni.
Da poskupljenje goriva nije utjecalo na cijenu mesa potvrdili su nam u jednoj zadarskoj mesnici, istaknuvši kako se u posljednje dvije godine cijena mesa nije mijenjala.
– Cijena mesa je posljednji put podizana prije dvije godine i od tada se nije mijenjalo ništa, osim uobičajenih podizanja cijena sezonskih proizvoda poput tuke ili odojka za božićne blagdane, no to je normalno, kazao je ovaj mesar napomenuvši kako ipak ima nekih naznaka da bi upravo zbog ovog radikalnog pada cijene goriva, i meso uskoro moglo pojeftiniti.