Foto: Ivan JAMIČIĆ
U Arsenalu je u utorak održan jednodnevni seminar za sommeliere u organizaciji Udruženja obrtnika Zadar sekcije za ugostiteljstvo i turizam na kojemu je nazočilo 25 polaznika od kojih su većina bili vlasnici ugostiteljskih objekata, posebno restorana i njihovi djelatnici.
– Ovo je već treća godina za redom da smo odlučili organizirati seminar za sommeliere i cilj nam je da kroz predavanja na tu temu podignemo opću kulturu i znanje obrtnika na veću razinu, prvenstveno kroz bolju ponudu vlasnika restorana i njegovog educiranog kadra odnosno stručno osposobljenih djelatnika, kazao je Dubravko Milin, prredsjednik Sekcije za ugostiteljstvo i turizam.
Predavanje na seminaru su održali sommelieri Zvonimir Štimac i Sandi Paris koji je već četri puta za redom bio prvak Hrvatske na prvenstvu za sommeliere.
Program seminara se je odvijao u tri dijela. U prvom dijelu programa se govorilo o pojmu sommeliera i sommelieru kao zanimanju budućnosti dok je drugi dio programa obuhvaćao pravilnu tehniku degustacije i optimalne uvjete potrebne za provođenje pravilne degustacije. U trećem, posljednjem dijelu programa objašnjeni su sustavi ocjenjivanja vina, nakon čega se to i demonstriralo u praksi, kušanjem najprije bijelog pa zatim crvenog vina.
– Danas nema mnogo sommeliera u Hrvatskoj i nažalost jako često se zna dogoditi da je gost taj koji zna puno više o vinu nego konobar koji ga poslužuje, što mnogo govori o kulturi vina u Hrvatskoj, koja je nažalost još uvijek na vrlo niskoj razini. Ipak, posljednjih godina se to postupno počelo mijenjati tako što se sve više javlja potreba za dobrim i educiranim sommelierima i polako posao sommeliera se pretvara u zanimanje budućnosti, kazao je Paris, dodajući kako posao sommeliera nije samo briga o nabavci vina, skladištenju, izradi vinske karte, odabiru pravilnih čaša ovisno o vinu i jelu, već i dobro znanje o svim ostalim alkoholnim pićima, sokovima, kavi pa čak i cigaretama. Također je za sommeliera bitno da umije razviti dobru komunikaciju sa gostima kako bi im mogao odgovarati na sva pitanja pa i ona koja nisu vezana uz vina već se odnose na ostale zanimljivosti samog mjesta u kojemu se nalazi ugostiteljski objekt gdje gosti borave.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Bundesliga
Andrej Kramarić postigao dva pogotka u porazu Hoffenheima kod Bochuma
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Real Madrid pobjedom u San Sebastianu napravio još jedan korak prema naslovu prvaka
Ostali sportovi
ATP Madrid
Borna Ćorić je doživio težak poraz od Zvereva i ispao u drugom kolu Madrida
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Ostali sportovi
Fair play vrijedan nagrade
Odbojkaši Medicinske škole Ante Kuzmanića ispravili suca na svoju štetu
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Zadar
zatvaranje cesta
VAŽNA OBAVIJEST Uskoro utrka Wings For Life uz posebnu regulaciju prometa
Moda
zadarski concept store