Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Gosti često znaju više o vinu od konobara

Autor: Katarina Belić

26.11.2008. 23:00
Gosti često znaju više o vinu od konobara

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Arsenalu je u utorak održan jednodnevni seminar za sommeliere u organizaciji Udruženja obrtnika Zadar sekcije za ugostiteljstvo i turizam na kojemu je nazočilo 25 polaznika od kojih su većina bili vlasnici ugostiteljskih objekata, posebno restorana i njihovi djelatnici.
– Ovo je već treća godina za redom da smo odlučili organizirati seminar za sommeliere i cilj nam je da kroz predavanja na tu temu podignemo opću kulturu i znanje obrtnika na veću razinu, prvenstveno kroz bolju ponudu vlasnika restorana i njegovog educiranog kadra odnosno stručno osposobljenih djelatnika, kazao je Dubravko Milin, prredsjednik Sekcije za ugostiteljstvo i turizam.
Predavanje na seminaru su održali sommelieri Zvonimir Štimac i Sandi Paris koji je već četri puta za redom bio prvak Hrvatske na prvenstvu za sommeliere.
Program seminara se je odvijao u tri dijela. U prvom dijelu programa se govorilo o pojmu sommeliera i sommelieru kao zanimanju budućnosti dok je drugi dio programa obuhvaćao pravilnu tehniku degustacije i optimalne uvjete potrebne za provođenje pravilne degustacije. U trećem, posljednjem dijelu programa objašnjeni su sustavi ocjenjivanja vina, nakon čega se to i demonstriralo u praksi, kušanjem najprije bijelog pa zatim crvenog vina.
– Danas nema mnogo sommeliera u Hrvatskoj i nažalost jako često se zna dogoditi da je gost taj koji zna puno više o vinu nego konobar koji ga poslužuje, što mnogo govori o kulturi vina u Hrvatskoj, koja je nažalost još uvijek na vrlo niskoj razini. Ipak, posljednjih godina se to postupno počelo mijenjati tako što se sve više javlja potreba za dobrim i educiranim sommelierima i polako posao sommeliera se pretvara u zanimanje budućnosti, kazao je Paris, dodajući kako posao sommeliera nije samo briga o nabavci vina, skladištenju, izradi vinske karte, odabiru pravilnih čaša ovisno o vinu i jelu, već i dobro znanje o svim ostalim alkoholnim pićima, sokovima, kavi pa čak i cigaretama. Također je za sommeliera bitno da umije razviti dobru komunikaciju sa gostima kako bi im mogao odgovarati na sva pitanja pa i ona koja nisu vezana uz vina već se odnose na ostale zanimljivosti samog mjesta u kojemu se nalazi ugostiteljski objekt gdje gosti borave.