Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Medicinska škola proslavila 50 godina rada

Autor: Katarina Belić

26.11.2008. 23:00
Medicinska škola proslavila 50 godina rada

Foto: Vedran SITNICA



Jučer je u Hrvatskoj kazališnoj kući održana svečana akademija u povodu obilježavanja 50. obiljetnice početka rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar. Prije početka programa svoje čestitke i zahvale uputili brojni dužnosnici i predstavnici javnog života kao i ravnatelj medicinske škole prof. Davor Vidaković. Ravnatelj Vidaković posebno je zahvalio svima koji su zaslužni za uspješan, kvalitetan i dugogodišnji rad i djelovanje škole od njezina osnutka prije pedeset godina pa sve do danas. U ime grada Zadra govor je održao zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Dražen Grgurović, koji je naglasio da se bez obzira na relativnu mladost  škole stare tek 50 godina, naspram grada čija je povijest duga preko 3000 godina, Medicinska škola Ante Kuzmanića uspjela istaknuti kao pokretač brojnih modernih tehnologija i ući u sam vrh ovakvih škola ne samo u Hrvatskoj nego i šire.
Ravnatelj Opće bolnice u Zadru dr. Zvonimir Vrančić, koji je i sam nekada predavao u školi za primalje, istaknuo je kako ne zna ni jedno zanimanje humanije od zanimanja medicinske sestre.
– Iznimno se divim toj profesiji i odajem im veliko priznanje, zahvalnost i potporu za njihov rad koji je neprocjenjiv. Od 1100 zaposlenih u Općoj bolnici u Zadru od toga su čak 40 posto medicinske sestre, stoga je nedvojbeno kako njihov rad ostavlja dubok i trajan dojam na kvalitetu zdravstvene ustanove.
Dr.Vrančić istaknuo je kako se s vremenom i godinama mijenja rad medicinskih sestara i dolazi do sve većih specijalizacija za pojedina područja medicine, pa nakon završene škole ne prestaje izobrazba već slijedi trajna edukacija kroz cijeli život, u radu i praksi.
Nazočne je u ime Zadarske županije pozdravio župan Stipe Zrilić.
– Nedvojbeno su školstvo i zdravstvo dvije najvažnije aktivnosti, koje su ujedno i odraz kvalitete življenja, stoga se upravo za njihov napredak i kvalitetu izdvaja najviše financijskih sredstava, posebno se to odnosi na zdravstvo, jer nema osobe koja se ne koristi njihovim uslugama. Zato bi se zdravstvenoj djelatnosti trebalo dati pravo mjesto u društvu i osigurati mu potrebna sredstva u logističkom i financijskom smislu. Zadarska županija nastoji pratiti razvoj školstva kao i zdravstvenih ustanova, kako bi u budućnosti funkcionirale što bolje, istaknuo je Zrilić.
Za kraj je svoju zahvalnost i sreću zbog proslave 50 godina rada škole izazila i sestra Melkiora iz Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar, kazavši kako je divno biti dio mozaika u koji su utkani sati i dani rada i ljubavi putem zajedničke suradnje kroz razne aktivnosti i projekte. Program svečane akademije se dalje nastavio nastupom djevojačkog zbora glazbene škole “Blagoje Bersa” pjesmom “Kada si bila mala Mare” i vokalnim sastavom “Magnificat” Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara s pjesmama “Poći ću na more” i “Heaven is a wonderful place”, koja je izazvala posebno oduševljenje i ovacije publike zbog zanimljivosti izvedbe. Program su “začinili” i plesni nastupi “Po načinu starih”, “Rumba i Cha-cha-cha” teza kraj pjesma “Croatio iz duše te ljubim” u izvedbi učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.