Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Miriše na – dobro

Autor: Ivan Knežević

26.11.2008. 23:00
Miriše na – dobro

Foto: Zvonko KUCELIN



Iako svatko misli da svi igrači trebaju i mogu još i bolje, ne bi se moglo reći da je momčadsko izdanje s Maroussijem bilo negledljiva priča
Dvije četvrtine neodlučene, jednu Zadar izgubio, jednu dobio. Ta jedna koju je dobio, treća, bijaše odlučujuća, iako je sa svojih 10 minuta samo četvrti dio ukupnoga vremena i ukupne igre. No, nije samo 10 minuta iz treće četvrtine bilo dovoljno, našlo se tu i ponešto dobrih minuta iz druge, pa i dobar dio minuta iz zadnje četvrtine. Onaj najbolji dio kolača doista se zbio u trećoj jer je tad Zadar spojio sjajnu obranu s ubojitim napadom.
Kako je u košarci rijetko kad moguće točno znati koji će igrač u kojoj utakmici, pa onda u toj utakmici u određenom trenu, postati lokomotiva, tako je i u utorak trebalo čekati neko vrijeme dok na teren nije izišao Hrvoje Perić. Bilo je to u 11. minuti, na početku druge četvrtine, nakon što je Juby Johnson ostao na klupi. Perićeva inicijativa i učinak iz te inicijative bili su detonator. Ili nešto kao kvasac i to dobro pripremljen i ubačen u pravom trenu. Igra Zadra počela je dobivati jednu po jednu dimenziju, čega je nedostajalo u prvoj četvrtini, pa je domaća momčad postupno hvatala korak, odnosno stvarala uvjete da u nekom određenom trenutku jednostavno sve prelomi u svoju korist.
Maroussi, doduše, nije ispustio prednost u prvom poluvremenu, ali ta je prednost bila zanemariva, dva poena u košarci mogu se hipom riješiti. Za drugo poluvrijeme Petrović se odlučio na parket poslati Stipčevića, Garnetta, Perića, Ivanova i Gečevskoga. One minute koje je imao prije, Ivanov nije bio doprinio ništa, ali sve se to lako zaboravi jer je bugarski reprezentativac u drugo ušao kao da je riječ o nekoj sasvim trećoj utakmici. Tricom na početku drugog dijela naznačio je da će Zadar u napadu biti sve bolji, a snagu i energiju koju je unio u oba reketa, momčad je sjajno nadograđivala nekim drugim elementima. Za razliku od prvog, u drugom poluvremenu u igri Zadra lopta je puno brže išla, igrači su bili eksplozivniji i brži, dobro su pokrivali suparničke linije dodavanja i linije kretanja, još bolje skakali i pokrivali reket.
Bilo je pitanje trenutka kad će se Maroussi zaplesti i u trice i u kučine, a trenutak je došao nakon Stipčevićeve trice za 43:41 jer je od tada Zadar ubacio 16 poena, a Maroussi sedam i Zadar se našao na plus 11, što je s onih minus pet na početku drugog poluvremena golemi učinak, veliko postignuće. Od tada do konca utakmice Maroussi se nije uspio oporaviti u tolikoj mjeri da bi još jednom vratio prednost i možebitno pobijedio. Na neki je način Maroussi bio i svoja žrtva jer je grčki trener preferirao dosta oštru igru. Računao je, valjda, da će mu česte zamjene sačuvati neke igrače, ali tu se prevario. Zadar je brzo dobio napade koje je mogao završiti slobodnim bacanjima, što je na kraju treće i na kraju četvrte četvrtine bilo itekako korisno.
Kad se gleda pojedinačni učinak, može se reći da je dobar dio igrača dao značajan doprinos. Garnett na početku i na kraju svojim sigurnim ubačajima, u međuvremenu je u obrani držao katedru. Za Perića je već spomenuto da je pobudio suigrače, ali nisu zanemarivi ni intervali u kojima je preuzimao razigravačku ulogu. Gečevski je dobro rješavao neke možebitno kritične situacije nakon što bi grčki centri dobili loptu u reketu, a Ivanovljev učinak iz drugoga poluvremena također je bio na visokoj razini. Rok Stipčević se u drugom poluvremenu oslobodio okova koji su ga malo stezali u prvom. Tomislav Ružić u desetak minuta kako-tako, Toni Prostran u svojih nepunih šest minuta slično. Juby Johnson, razumljivo, nije još na tragu svojih pravih izdanja, još je u potrazi za dobrom sportskom formom nakon što je imao poteškoća s preponama. Jere Macura u nepunih deset minuta isto je pridonio pozitivnim gibanjima. Iako svatko misli da svi igrači trebaju i mogu još i bolje, ne bi se moglo reći da je momčadsko izdanje s Maroussijem bilo negledljiva priča. Bilo je u prvom poluvremenu kojekakvih slabosti i poteškoća, ali uvijek je bilo da je nekak’ bilo, rekao je i napisao Miroslav Krleža.


 REZULTATI


Zadar – Maroussi 87:79, Roanne – Riga 79:75.
U 2. kolu (2. prosinca) igraju: Riga – Zadar (19 sati), Maroussi – Roanne.




SKUPINA A


Zadar
1
1
0
87:79
2


Roanne
1
1
0
79:75
2


Riga
1
0
1
75:79
1


Maroussi
1
0
1
79:87
1