Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ravnatelj Miletić opstruira samohranu majku!?

Autor:

26.11.2008. 23:00
Ravnatelj Miletić opstruira samohranu majku!?

Foto: Adam VIDAS



U početku sam imala bezuvjetnu podršku ravnatelja. Sve je to zaboravljeno u svibnju kada me je napao i optužio za neke svoje osobne probleme, kaže nastavnica Andreja Krnić. Ako je Andreja Krnić sa mnom u svađi, ja s njom nisam. Problem je nastao zato što je nastavnica Krnić umislila da ona ima automatski pravo na upražnjeno mjesto nastavnice povijesti, kaže ravnatelj Boris Miletić
Boris Miletić, ravnatelj OŠ “Petar Zoranić” u Stankovcima, koristi svoj položaj te me iz osobnih razloga ne želi predložiti školskom odoru na upražnjeno mjesto nastavnice povijesti, optužba je koju je na račun ravnatelja iznijela dugogodišnja nastavnica povijesti u stankovačkoj školi i samohrana majka Andreja Krnić. Umjesto kolegice koja u školi predaje od 2001. godine, Miletić je prednost dao Snježani Ferenžir iz Murtera koja nikada nije predavala u Stankovcima.
Andreja Krnić zaposlena je kao nastavnica povijesti na pola radnog vremena u Stankovcima i pola radnog vremena u školi u Vrsima. Zbog roditeljskih obveza i materijalnih razloga želi predavati samo u stankovačkoj školi. Radi se o nastavnici s respektabilnim životopisom, član je Hrvatske udruge nastavnika povijesti, Društva za hrvatsku povjesnicu, predsjednica Županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja iz povijesti. Sve do kraja lanjske školske godine izgledalo je da će ona zamijeniti nastavnicu povijesti koja je otišla u mirovinu, a do odlaska je predavala osam sati povijesti. Time bi Krnić upotpunila svoju satnicu u jednoj školi. Međutim, tada dolazi do sukoba s ravnateljem.
– O tome sam razgovarala s ravnateljem još početkom godine i on mi je dao bezuvjetnu podršku. U travnju me predložio za napredovanje u mentora na temelju izvrsnog rada. Prisustvovao je više puta mojim satovima i nikada nije imao primjedbe. Sve je to zaboravljeno u svibnju kada me je napao i optužio za neke svoje osobne probleme. Njegovo neprofesionalno ponašanje i ispade nisam mogla tolerirati nakon čega dolazi do sukoba, kaže Andreja Krnić.
Tijekom ljeta Miletić zapošljava četiri profesora protiv zakona jer ih nije predložio Školskom odboru. Zbog toga s njima potpisuje sporazumni otkaz, zapošljava ih na šezdeset dana nakon čega raspisuje natječaj, izabire ih kao svoje kandidate i predlaže Školskom odboru. Školski odbor prihvaća tri predložena kandidata, a ne prihvaća četvrtu Snježanu Ferenžir. Na sjednici odbora nalazila su se četiri od sedam članova. Za Ferenžir su bili predstavnik roditelja i Crkve, a protiv nje nastavnice koje rade u školi. Zbog toga je Ferenžir zaposlena samo na određeno vrijeme na 60 dana.
Nesuglasice oko mjesta nastavnice povijesti komentirao nam je i ravnatelj Boris Miletić:
– Ako je Andreja Krnić sa mnom u svađi, ja s njom nisam. Problem je nastao što je nastavnica Krnić umislila da ona ima automatski pravo na upražnjeno mjesto nastavnice povijesti. Ja sam postupio drugačije za što sam imao i valjane razloge. S nastavnicom Krnić imali smo problema jer je često prisustvovala stručnim seminarima, zbog čega smo imali poteškoća u organiziranju nastave povijesti.
Kroz desetak dana ravnatelj Miletić će ponovno raspisati natječaj za mjesto nastavnice povijesti u OŠ “Petar Zoranić”. Na pitanje hoće li Školskom odboru predložiti Andreju Krnić, nije želio odgovoriti.


 TUŽBA ZA MOBBING


O kakvom je osobnom sukobu riječ Andreja Krnić i ravnatelj Boris Miletić nisu željeli govoriti. Od nastavnice Krnić samo smo doznali da je nakon toga bila dva tjedna na bolovanja, zatražila je liječničku pomoć i dobila savjet od sindikalnog odvjetnika da ravnatelja Miletića tuži za mobbing na poslu.




 (NE)UTEMELJENI RAZLOZI


Ravnatelj Boris Miletić kao razloge što je Školskom odboru predložio Snježanu Ferenžir naveo je smanjenje putnih troškova te zapošljavanje nezaposlene osobe.
Andreja Krnić smatra njegove razloge smiješnima, neutemeljenima te tvrdi kako su putni troškovi nastavnice Ferenžir za svega par kuna manji od njenih.
– Ako bih ja radila puno radno vrijeme u Stankovcima, tada ne bi radila više u Vrsima pa bi se tamo oslobodilo jedno radno mjesto, tako da ni drugi razlog ne stoji, kaže Krnić.