Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Štedjeti u uredu, a ne na sprovodu

Autor: Velimir Brkić

26.11.2008. 23:00
Štedjeti u uredu, a ne na sprovodu


Meni osobno nije jasno zašto mu je to bilo potrebno, a ako predsjednik Mesić smatra da je Pravilnik o vojnim počastima potrebno regulirati to je onda trebao riješiti u dogovoru s njima, a ne ovako javno i bezobzirno, kazao je Željko Perić
Najnoviji javni istup predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića, u kojemu je govoreći za Hrvatski radio dao, po mnogima, nevjerojatne izjave o mogućim mjerama štednje, naišao je na gorke osude većine hrvatske javnosti.
Povrijeđeno dostojanstvo
Riječ je, naime, o njegovom govoru u kojemu poprilično hladno predlaže kako bi se moglo uštedjeti na sprovodima hrvatskih braniteja i to ukidanjem vojnih počasti prilikom ukopa, a koji uključuje i plotun počasnog voda. Razlog je to zbog kojeg su se proteklih dana javno pobunile različite udruge branitelja proizašle iz Domovinskog rata, oštro navodeći kako je predsjednik Mesić na ovaj način bezobzirno povrijedio dostojanstvo hrvatskih branitelja ponižavajući tako onaj posljednji dostojanstveni čin kojim se država oprašta od onih koji su se borili za njen suverenitet. Iako se Predsjednik u svojoj izjavi pozvao na Pravilnik o vojnim počastima u kojemu nema razlike između onih branitelja koji su u ratu sudjelovali tri godine od onih koji su tu dužnost obnašali tek tri dana te da bi prije svega taj Pravilnik trebalo regulirati, branitelji ipak smatraju kako je ova izjava bila ishitrena i nepotrebna. Isto takvo stajalište dijele i zadarske braniteljske udruge, smatrajući kako postoji mnogo drugih načina i područja na kojima je moguće uštedjeti te da prilikom posljednjeg ispraćaja ne smije biti govora o štednji.
Kako navodi Ante Martinac, predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Predsjednik bi, ukoliko ima u planu uštedjeti, taj proces trebao započeti u svom uredu, a ne sramotnim izjavama o štednji nad zanemarivim troškovima sprovoda.
– Po mom mišljenju je izjava predsjednika Mesića uistinu sramotna, jer osim što je riječ o, u odnosu na troškove drugih državnih ureda, zaista zanemarivom iznosu, smatram da je posljednji ispraćaj situacija u kojoj ne bi smjelo biti govora o štednji. Jer, vojska ionanko obavlja svoje poslove, a odati počast na sporovodu branitelja je usputni posao koji im sigurno ne predstavlja problem, kazao je Martinac, napomenuvši kako zaista nema smisla štedjeti na nekoliko metaka ispaljenih na grobu hrvatskog branitelja.
Nesmotrena izjava
Također je istaknuo kako je po njemu Mesićeva izjava bila ishitrena, što dodatno pogoršava činjenica da se nije i prema svemu sudeći ne namjerava ispričati, no iskreno se nada kako Vlada RH ovakav prijedlog neće podržati.
Naime, kako napominje Martinac, sporne troškove koji su vezani uz lijes, križ, hrvatsku zastavu i paljbu, a u prosjeku iznose od tri do četiri tisuće kuna podmiruje Odjel za hrvatske branitelje pri zadarskom Uredu državne uprave.
Da je riječ o krajnje nepotrebnoj, ničim izazvanoj izjavi koja zaslužuje svaku osudu složio se i Željko Perić, predsjednik Zajednice udruga HVIDR-a Zadarske županije, napomenuvši kako nije istina da se svim braniteljima na jednak način odaje počast prilikom pokopa, jer činjenica je da još uvijek ima onih koji nisu upoznati sa svim svojim pravima.
– Kazati kako branitelj koji umre ili, nažalost, nerijetko počini i samoubojstvo predstavlja veliki trošak, zaista je morbidno i neumjesno. Meni osobno nije jasno zašto mu je to bilo potrebno, a ako predsjednik Mesić smatra da je Pravilnik o vojnim počastima potrebno regulirati to je onda trebao riješiti u dogovoru s njima, a ne ovako javno i bezobzirno. Spomenuti troškovi nisu toliko veliki, a oni ovise o tome je li pokojnika potrebno prevoziti, o mjestu ukopa i sličnim čimbenicima. No, još uvijek ima i onih koji ne znaju za svoja prava, a neki se tek naknadno, nakon što ih mi obavijestimo obrate Uredu državne uprave, pojasnio je Perić.