Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Sveta Kata” želi na Vinkovačke jeseni

Autor: Velimir Brkić

26.11.2008. 23:00
“Sveta Kata” želi na Vinkovačke jeseni

Foto: Nenad MARČINA



Imamo dvadesetak zapaženih nastupa u ovih godinu dana djelovanja. Jedan od ciljeva nam je i nastup na Vinkovačkim jesenima, kaže predsjednik Marko Alvir dodajući kako su pred osnivanjem dramske sekcije
U povodu blagdana Sv. Kate zemunička amaterska udruga za očuvanje običaja i tradicije “Sveta Kata” svečano je obilježila prvu godišnjicu djelovanja i rada. Nakon svečanog dijela i dodjele priznanja sponzorima i donatorima uslijedio je prigodni domjenak za sve članove KUD-a, goste i uzvanike među kojima je bio i Josip Marušić, načelnik zemuničke Općine.
– Imamo dvadesetak zapaženih nastupa u ovih godinu dana djelovanja. Jedan od ciljeva nam je i nastup na Vinkovačkim jesenima, kaže predsjednik Marko Alvir dodajući kako su pred osnivanjem dramske sekcije.
Udruga “Sv. Kata” broji preko 60 članova od toga 40 u folklornoj sekciji koju vodi Luka Paleka s pomoćnicom Ivanom Fabijan i pomoćnikom Željkom Fabijanom. Dužnost potpredsjednice obnaša Ankica Fabijan, tajnice Nela Alvir, a rizničarke Lozivka Župan. Počasni predsjednik udruge je Tomislav Marijan Bilosnić. Da je novoosnovana kulturno-umjetnička udruga sasvim zaživjela sa Zemunikom i njihovim žiteljima potvrđuje i jedna zanimljivost: u udrugu su uključene gotovo cijele obitelji poput obitelji Ivana Fabijana.
Kao oaza u pustinji, Zemunik tvrdoglavo i ljubomorno čuva domaću riječ, pjesmu, svirku i običaje.
– Izuzetno mi je drago što je ova sekcija uspjela prerasti u “pravo” kulturno-umjetničko društvo za samo godinu dana, a svakako velika zasluga pripada svim članovima kao i glavnom sponzoru Općini Zemunik te svim drugim sponzorima i donatorima, izjavio je Alvir.
Osnovni zadatak udruge je u prvom redu očuvanje i spas od propadanja i zaborava tradicijskih i kulturnih vrijednosti, kao i njihovo pokazivanje gledatelju i slušatelju.
– Svojom stalnom aktivnošću, učenjem mladih naraštaja pučkom pjevanju, plesu i svirci, kao i u prigodama pučkog okupljanja i slavljima duhovnoga i svjetovnoga karaktera, u turizmu, međunarodnim i drugim smotrama u zemlji i svijetu, želimo promicati jedinstveni prastari arhaični glazbeni izričaj i pučki ples u prelijepim narodnim nošnjama, koje uz pomoć stručnjaka malo-pomalo sakupljamo i šivamo, naglasio je Alvir dodajući kako posebno njeguju muško “pivanje na bas”.
Članove udruge krasi zajedništvo i velika želja za radom i uspjehom te su rezultati u prvoj godini rada i djelovanja itekako vidljivi, reći će Marko Alvir nakon prigodnog programa pod narodnom krilaticom “Sveta Kata i Krševan do Božića misec dan”.