Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vesna Sabolić predsjednica HNS-a

Autor: Nives Rogoznica

26.11.2008. 23:00
Vesna Sabolić predsjednica HNS-a


Najteži posao je obavljen. Preostaje nam učiniti da svaki član pronađe unutarnju motivaciju kako bi se stranka podigla na onu razinu koja joj pripada. Mi smo treća stranka u državi i u Zadru, i kao takva imamo odgovornost prema biračima. Unutarnji problemi su iza nas, poručila je novoizabrana predsjednica
S 34 delegatska glasa za predsjednicu zadarskog HNS-a izabrana je Vesna Sabolić. Time je okončana višemjesečna “kriza vlasti” u gradskoj podružnici koja kroz prethodne dvije izborne skupštine nije uspjela izabrati tijela stranačke vlasti. Sabolić je već na prvoj izbornoj skupštini izabrana za predsjednicu, no izbor je poništen zbog statutarnih razloga, odnosno zbog nedostatka kvoruma. Kvorum ovog puta, kada je organiziran izbor temeljem glasova delegata ogranaka, nije bio upitan budući da je na skupštini bilo nazočno 42 od 53 delegata.
Protukandidat Vesni Sabolić bio je Živko Živković, koji je osvojio pet delegatskih glasova. Za potpredsjednike su, s po 24 glasa, izabrani Želimir Maštrović koji je inače i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Zadra i Robert Mezirović. Njihovi protukandidati Mirna Polić i Predrag Šarić dobili su po 16 glasova. No, ukoliko stranka prihvati prijedlog kojeg je nakon proglašenja rezultata iznio predsjednik HNS-a Šibensko-kninske županije Goran Jurkivić, oni zajedno sa Živkovićem imaju šansu biti kooptirani u Izvršni odbor zadarskog HNS-a.
– U ovom mandatu pozabavit ću se prije svega unutarnjom organizacijom. Organizirali smo 17 izbornih skupština po ograncima. Nije bilo lako, jer je stranka bila pala u letargiju. Najteži posao je obavljen. Preostaje nam učiniti da svaki član pronađe unutarnju motivaciju kako bi se stranka podigla na onu razinu koja joj pripada. Mi smo treća stranka u državi i u Zadru, i kao takva imamo odgovornost prema biračima. Unutarnji problemi su iza nas. Kritizirali su nas da nas ovih mjeseci nije bilo u javnosti, ali sada nema razloga da se više ne angažiramo, pa i medijski, najavila je Sabolić, dodajući kako se “snaga stranke ne mjeri prema broju članova, već prema tome koliko brzo stranka može doći do svakog člana i svaki člana do vodstva”.
U duhu ove izjave pozvala je sve članove stranke da tijekom jutra ili poslijepodne između 18 i 21 sat navrate u stranačke prostorije na kavicu, čitanje novina i razgovor.
– Vremena su teška. Prvo su nas plašili onim što se događa na ulici, a danas nas stranka na vlasti plaši gubitkom radnih mjesta. To, međutim, neće imati efekta, jer smo se mi već navikli na strah i taj će nas srah ujediniti. Petina građana Hrvatske živi u siromaštvu, a dvije trećine zaposlenih prima plaću manju od prosječne, što je gotovo siromaštvo. Svi živimo u strahu od kreditnih obveza koje nam vise nad glavom, dodala je Sabolić, navodeći kako je vrijeme da HNS “koji se do sada profilirao kao građanska i demokratska stranka pokaže veću solidarnost prema socijalno ugroženim građanima, nezaposlenima i mladima”.
– Nakon lokalnih izbora ćemo, siguran sam, obnašati vlat u Zadru. Ovo je prvi put u povijesti Zadra da na izbore izlazimo preuzeti vlast zajedno s koalicijskim partnerima, izjavio je predsjednik županijske organizacije HNS-a Željko Kurtov-Buš.
Već je objavljeno kako će na izbore za župana i Županijsko vijeće HNS izići u koaliciji s SDP-om, a nakon provedenih unutarstranačkih izbora uklonjena je prepreka preslikavanja ove situacije i na izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće Zadra.