Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski Advent započinje velikom savijačom oko Poluotoka

Autor: Elza Radulić-Toman

26.11.2008. 23:00
Zadarski Advent započinje velikom savijačom oko Poluotoka

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kad je riječ o golemoj štrudli koju će u subotu pojesti naši građani, valja kazati da će na njezinoj izradi raditi oko 400 osoba, zadarski kuhari iz Udruge kuhara, ali i oko 130 učenika Ugostiteljske škole, te mnogi volonteri, odnosno sudjelovat će 27 zadarskih restorana
U subotu 29. studenog Zadrani će vidjeti i imati priliku okusiti najveću savijaču ikada napravljenu, koja će se protezati od crkve Sv. Šime do crkve Gospe od Zdravlja u dužini od 750 metara! Bit će to zapravo prva manifestacija iz bogatog programa ovogodišnjeg “Adventa u Zadru”, kojega su jučer na konferenciji za novinare predstavili organizatori.
“Imaš siće za vodiče”
Novinarima su govorili dogradonačelnik dr. Dražen Grgurović, predsjednik i direktor Turističke zajednice grada Zadra Branko Ganzulić i Zvonko Šupe i predsjednik Ceha ugostitelja pri Udruženju obrtnika Dubravko Milin Kvisko, te i Silvija Plazonić iz portala eZadar, koordinatora Adventa, te Stjepan Felber iz Gradske turističke zajednice. Kad je riječ o golemoj štrudli koju će u subotu pojesti naši građani, valja kazati da će na njezinoj izradi raditi oko 400 osoba, zadarski kuhari iz Udruge kuhara, ali i oko 130 učenika Ugostiteljske škole, te mnogi volonteri, odnosno sudjelovat će 27 zadarskih restorana. Očekuje se da će se od ovako goleme savijače dobiti 10-ak tisuća porcija. Dubravko Milin je napomenuo kako će se nastojati da degustatori po porciji ubace kunu u posebne škrabice, na kojima će pisati slogan “Imaš siće za vodiče”, a koje će se postaviti u poslovne prostore na Poluotoku, kako bi se prikupilo novaca za Udrugu slijepih, za nabavu pasa vodiča.
Nakon savijače ove subote program je predvidio nastavak Adventa za 5. prosinca obilježavanjem Svjetskoga dana volontera i promicanja volonterizma u Arsenalu, kao i evergreenima na Kalelargi, a 6. prosinca će se u središtu grada održati Dani sunca s ekoproizvodima te premijera lutkarske predstave “Božićna bajka”, koja će biti humanitarnoga karaktera, kao dar Vukovaru. Inače ovogodišnji zadarski Advent će obilježiti nekoliko humanitarnih manifestacija, pa će se pored prikupljanja novca za slijepe i dara za Vukovar, provesti i prodajna akcija Udruge roditelja djece s Down sindromom. I velika božićna akcija Udruge dobrovoljnih davatelja krvi “Kalelarga” uključit će se u Advent u Zadru, a bit će 18. prosinca i obilježit će se tada njezina 15. godišnjica uspješnoga djelovanja. I poznata akcija “Stotinu božićnih ručkova” Doma za starije “Sv. Frane” ove će se godine održati 24. prosinca.
Adventski program je toliko bogat da će Zadrani morati odlučivati što će sve posjetiti, a od nedjelje 7. prosinca sve do zadnjega dana godine održavat će se programi na Poluotoku. Bit će tu promenadni koncert Gradske glazbe, pa opet evergreeni na Kalelargi, izložba u Arsenalu pod nazivom “Naši mali gušti”. I premijera “Staklene menažerije” i Božićni koncert Ivane i Marije Husar.
Oživljavanje Poluotoka
Na Svetu Luciju, 13. prosinca održat će se humanitarna akcija za djecu sa Down sindromom na Narodnom trgu, a istoga dana navečer u kinu “Pobjeda” bit će koncert Made in Zadar, s nastupom Alergije, Postolara Trippera i Rising Dreama. Sutradan će za Zadrane pjevati zbor “Arbanasi”, a u Arsenal će Novi radio “dovesti” Svetu Lucu. Za 15. prosinca je planiran Božićni koncert u HKK, a Matica hrvatska će 16. dana prosinca upriličiti posebno predavanje o Svetome Zoilu. Idućih dana će se izredati brojni nastupi pjevača i klapa, čak i Katedralni zbor i Zbor Belafuža i to na Kalelargi, u HKK i na Narodnome trgu, na Forumu. Jedna od manifestacija će biti i natjecanje u pripremanju fritula, a bit će i bakalara u Ulici Borelli. I na kraju svih manifestacija dolazi doček Nove godine na Narodnome trgu. Zadrane će u iduću godinu uvesti Neno Belan s Fiumensima, te Bepo Matešić, grupa Gloria, Zadrani i Zoran Jelenković.
Iz navedenoga se vidi da će Zadar ove godine biti zaista bogat adventskim događanjima, kojima je cilj ne samo božićno veselje i šarenilo, nego i oživljavanje Poluotoka, kako je to naglasio dogradonačelnik Zadra dr. Grgurović, govoreći o onome što građani već neko vrijeme prigovaraju, da Poluotok sve više zamire iz raznih razloga. A jedan je i nedostatak i naplaćivanje parkirališta. Zato je Grad odlučio da će od prvoga dana Adventa u Zadru, 29. prosinca prestati plaćanje parkinga na Poluotoku u popodnevnim satima. Naplaćivat će se do 14 sati.
Udruženje obrtnika će imati još nekoliko zasebnih akcija poput uređenja izloga i poslovnih prostora na Poluotoku, ponudu toplih jela i pića na štandovima te i rasprodaje u Sv. Dominiku. Obilježavajući Božić dostojno i s bogatim programom, Zadar poziva i turiste, građane ostaloga dijela Hrvatske da dođu, da će se u našem gradu dobro provesti, da će vidjeti kako su Zadrani ljubazni, kako je to kazao Branko Ganzulić, dodajući i da će biti još programskih iznenađenja.
Novinari su doznali da će svi ovi programi biti sasvim besplatni, a organizatori su za kompletan Advent u Zadru s dočekom Nove godine osigurali 550.000 kuna. To je znatno manje nego što će mnogi hrvatski gradovi dati samo za doček Nove godine, a ujedno i puno je bogatije i raznovrsnije, naravno i vremenski duže, jer će programi trajati više od mjesec dana.
Valja napomenuti da je Turistička zajednica grada Zadra pokrenula i jedinstvenu nagradnu igru za najmlađe sugrađane, izbor najljepšega e-maila Djedu Božićnjaku. Najbolja pisma će se nagraditi, kako je kazao Stjepan Felber dodavši da mailove treba slati na posebno otvorenu adresu: [email protected].