Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarski dan u hrvatskoj metropoli

Autor: Pavao Jerolimov

26.11.2008. 23:00


I ove godine, tradicionalno po 13 puta za redom, u Zadarskom klubu u Zagrebu održana je proslava u povodu Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, zadarskoga nebeskog zaštitnika.
Kao što je već tradicionalno uvriježeno u Klubu se fešta ne održava na sam blagdan već dan dva ranije ili kasnije. Praktično, jer zagrebački Zadrani žele biti na obje fešte, i onoj u Zadru i ovoj u Zagrebu. Tako je bilo i ove godine. Proslava u povodu najdražeg grada na svitu održana je u utorak 25. studenoga. Izostala je neopisiva gužva kakva je znala biti ranijih godina i kada se nije moglo proći iz prostorije u prostoriju. No ne znači kako gužve nije bilo, taman po mjeri, i to u središnjoj dvorani, pogotovo kada bi klapa Kontrada zapivala domaću poznatu pismu. U trenucima pjevačkog odmora svak je imao svoj kutak za mirnu ćakulu s prijateljima i znancima, poznatima i nepoznatima. Na stolu tradicionalna spiza za takvu situaciju, pršut, sir i vino, čisto da razgovor lakše ide, a i da ne ponestane energije za pismu.
Nazočne goste ove su godine pozdravili studenti, a u njihovo ime Marin Batur, predsjednik Kluba zadarskih studenata u Zagrebu i Tonka Jerak, svojedobna tajnica Kluba studenata. Studenti su osmislili cjelotjedno događanje povodom blagdana grada Zadra, pa im je i pripala čast da zadnja bude njihova. Kao i uvijek nisu iznevjerili. Štoviše, potvrdili su da se na njih može i mora ozbiljno računati, i da znaju napraviti dobar ugođaj.
Da je bilo više nego dobro potvrđuje i podatak da su mnogi odrasli, usprkos činjenici da im je ujutro novi radni dan, ostali gotovo do samog kraja, ili sitnih noćnih sati.
Na fešti povodom Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana uz studente podjednako ugodno, vedro i veselo zabavili su se zadarski političari u Zagrebu, brojni uglednici iz svijete kulture, umjetnosti, gospodarstva kao i brojni manje poznati zagrebački Zadrani. Od poznatijih spomenimo samo neke kao što su ministar Božidar Kalmeta, državni tajnik Zdravko Livaković, saborski zastupnici: Ana Lovrin, Ivo Grbić, Ingrid Antičević Marinović, potom Božidar Longin, Ljerka Ćosić, književnici Ante Stamać, Bruno Profaca, pjevač Mladen Grdović, skladatelj Ivan Stamać i mnogi drugi. Druženju, radosti veselju, pjesmi nije smetala ni zabrana pušenja, možebitna najava štednje, jer tko želi proslaviti blagdan svoga grada, onda za njih prepreka nema i ne smije biti.