Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ako zaigramo našu igru, Bosna neće imati šanse

Autor: Roman Morović

26.11.2009. 23:00
Ako zaigramo našu igru, Bosna neće imati šanse

Foto: Zvonko KUCELIN



Svjesni smo važnosti iduće utakmice u Eurokupu, jer smo već na startu poraženi kod kuće i morat ćemo to nadoknaditi nekom pobjedom u gostima. Mi želimo proći u drugi krug, a za to obavezno moramo pobijediti Siauliai – kaže Boisa
 
Nakon prvog ovosezonskog domaćeg poraza, od grčkog Arisa, košarkaši Zadra u srijedu su imali slobodan dan, a jučer su počeli s pripremama za iduću utakmicu, koja je na rasporedu već sutra, kada u Krešin dom stiže sarajevska Bosna. Dojmovi s prošle utakmice još su svježi, Zadrani žale za propuštenom prilikom, ali svjesni su da moraju gledati prema naprijed. Premda su imali veliku šansu pobijediti jaki grčki sastav, zadarski su košarkaši platili danak neiskustvu i pogreškama u ključnim trenucima susreta.
– Imali smo svoje šanse koje nismo iskoristili. Oni su u ovom trenutku bolja i iskusnija momčad od nas. Kada je trebalo, oni su pogodili, a mi nismo. Iako smo na početku odigrali vrlo dobro i agresivno, kasnije nam je igra pala. Teško mi je reći zašto, ali sigurno dio zasluga pripada i protivniku. Mislim da Aris ima najkvalitetniju momčad u ovoj skupini i sigurno će proći u drugi krug, a vjerujem da mogu još i dalje, ako nastave na ovom putu. To je momčad koja bi mogla slobodno igrati Euroligu, ali mi smo pokazali da se možemo i s njima nositi. Da nismo napravili neke pogreške u završnici, mogli smo ih i pobijediti – kaže Vladimer Boisa.
Imperativ pobjede u Litvi
Tako se Zadar, već na početku svog europskog puta ove sezone, našao u nezavidnoj situaciji. Ovakav sustav natjecanja ne ostavlja mogućnost poraza na domaćem terenu, ukoliko se želi proći u drugi krug, jer se svaki domaći kiks mora nadoknaditi gostujućom pobjedom. A katkada i to zna biti nedovoljno. S obzirom na ono što smo vidjeli u prvoj utakmici, Zadrani će teško do bodova u Solunu. Iako nigdje, pa tako ni tamo, neće otići s bijelom zastavom, šanse za pobjedu na vrućem gostovanju u grčkoj su zaista male. Neće biti lako ni u Jeruzalemu, a realno, najveće šanse za gostujuću pobjedu Zadrani imaju idući utorak kod Siauliaia. Premda je u ovom trenutku, nakon samo jedne utakmice, teško i nezahvalno raditi bilo kakve kalkulacije, vrlo je vjerojatno da će upravo će ta utakmica za Zadar biti jedna od najvažnijih.
– Svjesni smo važnosti iduće utakmice u Eurokupu, jer smo već na startu poraženi kod kuće i morat ćemo to nadoknaditi nekom pobjedom u gostima. Mi želimo proći u drugi krug, a za to obavezno moramo pobijediti Siauliai. Neće nam biti lako, ali moramo ići utakmicu po utakmicu, prvo se koncentrirati na Bosnu, a onda ćemo ponovno razmišljati o Eurokupu.
Bez podcjenjivanja
Između dvije europske utakmice, Zadrani sutra u svojoj dvorani dočekuju posljednjeplasiranu momčad NLB lige, Bosnu. Utakmica je to u kojoj su svi već unaprijed upisali bodove na zadarski konto, no Zmagi Sagadinu i njegovim igračima ne pada na kraj pameti razmišljati na takav način. Ovu utakmicu moraju shvatiti kao i svaku drugu, jer im se bilo kakvo podcjenivanje protivnika vrlo lako može osvetiti. Jasno, treba biti realan i kazati da je Zadar u ovom trenutku mnogo kvalitetniji od Bosne i sve osim čiste pobjede domaćih bilo bi veliko iznenađenje.
– Igramo kući protiv posljednje momčadi na tablici i jasno da smo veliki favoriti. Ipak, to što smo favoriti ne znači da ćemo podcijeniti protivnika. Najvažnije je da zadržimo visoku razinu koncentracije od prve do posljednje minute i ne dopustimo Bosni niti u jednom trenutku da osjeti da nas može pobijediti. Ako napravimo veliku razliku, kao u nekim prethodnim utakmicama, a vjerujem da hoćemo, trebamo je zadržati i po mogućnosti povećati. Ne smijemo im pružiti nikakvu šansu – ističe gruzijski reprezentativac u dresu Zadra.
Bosna je do sada upisala samo jednu pobjedu (Radnički kod kuće) i čak osam poraza (Zagreb -7, Olimpija -22, Cedevita -7, Široki -11, Partizan -14, Cibona -25, Helios -6, Hemofarm -10), a rezultati svjedoče da niti u jednom od tih osam poraza nije bila blizu pobjede. Možda jedino protiv Heliosa, ali čim su se Sarajlije vratile u igru nakon početnog zaostatka, slovenska je momčad lagano napravila seriju 10-0 i riješila utakmicu. Zanimljivo, trener Vlada Vukoičić do sada je koristio čak šesnaest igrača, ali samo su petorica nastupila u svih devet susreta. Dvojica (Vučurović i Češković) su već napustili klub, a dvojica (Jovanović i Ivanović) su ozljeđeni pa se slobodno može zaključiti da u sarajevskom klubu vlada iznimno teška situacija.
Šehović i društvo
Apsolutno prvo ime Bosne je dvadesetdvogodišnji bek šuter Suad Šehović, koji je predvodi momčad u gotovo svim statističkim pokazateljima, osim asistencija (Kojadinović). Šehović u prosjeku igra najviše (35 minuta po utakmici), zabija najviše (15,4), skače najviše i u obrani i u napadu (5,3), ima najviše ukradenih lopti (2,2), radi najviše prekršaja i na njemu se radi najviše prekršaja. Ukupni broj indeksnih poena najbolje svjedoči o tome koliko je ovaj igrač važan za Bosnu. Do sada ih je sakupio 143, a prvi iza njega, centar Goran Bajić ima 69 (63 u posljednje četiri utakmice). Uz spomenuti dvojac, još su samo krilo Božo Đurasović, krilni centar Seid Hajrić i centar Emir Zimić odigrali svih devet susreta do sada. Jedan manje odigrao je bek Muhamed Pašalić, a od igrača koje vrijedi spomenuti tu su još samo dvojica koji su se momčadi priključili nedavno. Bek Feliks Kojadinović i Američki razigravač Donald Copeland, koji je u posljednjim dvjema utakmicama imao veliku minutažu i ovlasti u igri. Nedavno se momčadi priključio i Goran Radonjić koji, međutim, u tri utakmice nije pružio neki značajniji doprinos. Kad sva ova imena stavimo na jedan skup, dobijemo prosječnu momčad sa lošom kemijom, negativnom atmosferom i nizom poraza (6) i to u trenutku kada ih očekuje vjerojatno najteže moguće gostovanje u ligi. Zadrani, stoga, s pravom mogu biti optimistični uoči sutrašnje utakmice.
– Ako budemo igrali dobro, onako kako smo pokazali da znamo igrati u prethodnim domaćim utakmicama, vjerojatno Bosna neće imati šanse. Dobro ćemo se pripremiti za tu utakmicu, shvatit ćemo je vrlo ozbiljno i pristupiti joj maksimalno koncentrirano od prve minute, kako u obrani, tako i u napadu. Aris nam je nanijeo prvi domaći poraz, ali sada smo još motiviraniji da napravimo novi niz domaćih pobjeda – zaključio je Boisa.
 


TROFEJ “FRANE VUKIĆ”


Indeksni poeni na utakmici 1. kola Eurokupa: Rančić 8, Perić 18, Stipčević -3, Boisa 11, Batur, Marčinković, Ružić 10, Downs -1, Morović, Car 17, Škifić -1, Plaisted 10.
!,<!,<!,< 1. Tomislav Ružić 9 251,05 171 19,00
2. Rok Stipčević 9 310,05 108 12,00
3. Hrvoje Perić 9 173,51 107 11,89
4. Marko Car 9 227,28 87 9,67
5. Micah Downs 9 190,20 67 7,44
6. Damir Rančić 9 162,48 66 7,33
7. Vladimer Boisa 9 272,96 65 7,22
8. Trent Plaisted 9 99,59 49 5,44
9. Jure Škifić 7 52,03 9 1,29
10. Marino Šarlija 1 3,00 4 4,00
11. Vedran Morović 3 22,30 9 3,00
12. Ivan Batur 2 5,00 5 2,50
13. Pavle Marčinković 4 31,15 9 2,25
* Napomena: Igrač treba odigrati najmanje 50 posto službenih utakmica da bi bio u konkurenciji. Rubrike redom znače: ime i prezime, broj nastupa, minutaža, indeksni poeni, prosjek.