Donatorima čestitke s anđelima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
dom sv frane_bozicne cestitke
Tomislav JERAK
Iz Doma "Sveti Frane" putuju lijepe blagdanske želje

U zadarskom Domu za starije osobe "Sv. Frane" ovih dana je vrlo živo, već se osjeća miris Božića, svi korisnici su uključeni u pripreme za taj veliki blagdan. Tamo trenutačno žive 63 korisnika, osobe starije dobi s posebnim potrebama, svaka sa svojim psihičkim problemima, a osoblje ove ustanove se isto tako posebno brine za njih. U dom tijekom cijele godine dolaze volonteri, u sve većem broju oni koji uvijek nađu vremena i volje za pomoć potrebitima, a ovih predbožićnih dana ih je i nešto više.

- Volonteri zajedno sa zaposlenicima doma i korisnicima pripremaju bogat asortiman božićnih ukrasa, kojima će ukrasiti prostore doma. Svakodnevno izrađuju lijepe anđele, zvijezde, cvijeće, mnoge suvenire... Sami izrađuju i vrlo zanimljive prigodne čestitke, koje šalju na brojne adrese, najviše na donatorske, kaže Sindy Botica, socijalna radnica u Domu "Sveti Frane".

Korisnici će ovih dana, kao i svake godine dosad sami okititi i glavni veliki božićni bor, koji će smjestiti u trpezariju, tamo gdje dnevno provode dosta vremena, ali i primaju goste. Gostiju do kraja godine neće nedostajati. Njihova božićna slavlja počinju već 4. prosinca, kada će im doći Sveti Nikola, jer to je blagdan pomoraca, a tada ih po tradiciji posjećuju učenici i profesori Pomorske škole, a i sam Sveti Nikola je profesor te škole Jere Bilan.

Svi su njihovi ovogodišnji božićni programi uvršteni u Advent grada Zadra pa će to biti i obilježavanje Dana volontera, 5. prosinca. Među ostalim, oni će na Narodnom trgu postaviti svoj štand s božićnim ukrasima, ali istodobno će predstaviti i upravo tiskanu brošuru koju su izdali zajedno Studentski zbor Sveučilišta Zadar i Udruga socijalnih radnika Zadar. Radi se o istraživanjima potreba za osnivanje centra za razvoj volonterstva u Zadarskoj županiji.

- Volonterstvo sve više zaživljava upravo u ovoj zadarskoj ustanovi, gdje dolazi najviše pomagača. Uz ostale, tamo volontiraju već godinama učenici Pomorske škole, potom studenti Mormonske zajednice, kao i mnoge studentice s više zadarskih fakulteta. Ti volonteri najčešće pomažu kod dostave obroka izvan doma, a takvih korisnika kojima se nosi hrana sada je više od 50, ističe Botica.

U okupaciji korisnika doma, kojih je ovoga časa 63, nerijetko pomažu i dvije zadarske profesorice, Jasminka Bašić i Radojka Čanković. One su pripremile korisnike Svetoga Frane i za sudjelovanje na smotri sličnih ustanova, kada su Zadrani nastupali u programima "Ples zvijezda" i u "Zvijezde pjevaju"!

Volonteri iz Doma Sveti Frane ovih dana obilaze i osamljene Zadrane, provjeravaju adrese na koje će na sam Badnjak mnogi poznati Zadrani nositi božićne ručkove u sklopu akcije "Sto božićnih ručkova za osamljene Zadrane", koju već nekoliko godina provode Udruga socijalnih radnika i ovaj dom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika sime raljevic
Srecan BOZIC i Stipanja, uz novogodisnje praznike! Sime Raljevic---BOYERO!