Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Donatorima čestitke s anđelima

Autor: Elza Radulić-Toman

26.11.2009. 23:00
Donatorima čestitke s anđelima

Foto: Tomislav JERAK



Volonteri zajedno sa zaposlenicima doma i korisnicima pripremaju bogat asortiman božićnih ukrasa. Izrađuju lijepe anđele, zvijezde, cvijeće, mnoge suvenire te prigodne čestitke, koje šalju na brojne adrese, najviše na donatorske, kaže Sindy Botica, socijalna radnica u Domu “Sveti Frane”
U zadarskom Domu za starije osobe “Sv. Frane” ovih dana je vrlo živo, već se osjeća miris Božića, svi korisnici su uključeni u pripreme za taj veliki blagdan. Tamo trenutačno žive 63 korisnika, osobe starije dobi s posebnim potrebama, svaka sa svojim psihičkim problemima, a osoblje ove ustanove se isto tako posebno brine za njih. U dom tijekom cijele godine dolaze volonteri, u sve većem broju oni koji uvijek nađu vremena i volje za pomoć potrebitima, a ovih predbožićnih dana ih je i nešto više.
– Volonteri zajedno sa zaposlenicima doma i korisnicima pripremaju bogat asortiman božićnih ukrasa, kojima će ukrasiti prostore doma. Svakodnevno izrađuju lijepe anđele, zvijezde, cvijeće, mnoge suvenire… Sami izrađuju i vrlo zanimljive prigodne čestitke, koje šalju na brojne adrese, najviše na donatorske, kaže Sindy Botica, socijalna radnica u Domu “Sveti Frane”.
Korisnici će ovih dana, kao i svake godine dosad sami okititi i glavni veliki božićni bor, koji će smjestiti u trpezariju, tamo gdje dnevno provode dosta vremena, ali i primaju goste. Gostiju do kraja godine neće nedostajati. Njihova božićna slavlja počinju već 4. prosinca, kada će im doći Sveti Nikola, jer to je blagdan pomoraca, a tada ih po tradiciji posjećuju učenici i profesori Pomorske škole, a i sam Sveti Nikola je profesor te škole Jere Bilan.
Svi su njihovi ovogodišnji božićni programi uvršteni u Advent grada Zadra pa će to biti i obilježavanje Dana volontera, 5. prosinca. Među ostalim, oni će na Narodnom trgu postaviti svoj štand s božićnim ukrasima, ali istodobno će predstaviti i upravo tiskanu brošuru koju su izdali zajedno Studentski zbor Sveučilišta Zadar i Udruga socijalnih radnika Zadar. Radi se o istraživanjima potreba za osnivanje centra za razvoj volonterstva u Zadarskoj županiji.
– Volonterstvo sve više zaživljava upravo u ovoj zadarskoj ustanovi, gdje dolazi najviše pomagača. Uz ostale, tamo volontiraju već godinama učenici Pomorske škole, potom studenti Mormonske zajednice, kao i mnoge studentice s više zadarskih fakulteta. Ti volonteri najčešće pomažu kod dostave obroka izvan doma, a takvih korisnika kojima se nosi hrana sada je više od 50, ističe Botica.
U okupaciji korisnika doma, kojih je ovoga časa 63, nerijetko pomažu i dvije zadarske profesorice, Jasminka Bašić i Radojka Čanković. One su pripremile korisnike Svetoga Frane i za sudjelovanje na smotri sličnih ustanova, kada su Zadrani nastupali u programima “Ples zvijezda” i u “Zvijezde pjevaju”!
Volonteri iz Doma Sveti Frane ovih dana obilaze i osamljene Zadrane, provjeravaju adrese na koje će na sam Badnjak mnogi poznati Zadrani nositi božićne ručkove u sklopu akcije “Sto božićnih ručkova za osamljene Zadrane”, koju već nekoliko godina provode Udruga socijalnih radnika i ovaj dom.