Moramo obaviti novu selekciju

Slika korisnika admin
josip vrankovic
Zvonko KUCELIN
VELIK POSAO - Josip Vrankovic

Josip Vranković jučer je i službeno predstavljen kao novi izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije. Vranković je uvodnu riječ na konferenciji za novinare održanoj u HKS-u u Zagrebu iskoristio kako bi još jednom istaknuo veliku čast i obavezu koja ga je dopala te je iskazao nadu da će se košarkaška vrsta pod njegovim ravnanjem primjereno predstaviti na Svjetskom prvenstvu u Turskoj iduće godine.

- Prvi koraci koje kanim poduzeti svode se na brojne razgovore. Prije svega moram oformiti stožer i imenovati pomoćnike. Nakon toga započet ću razgovore s igračima. Inzistirat ću da u većini slučajeva to bude licem u lice, da sve definiramo u startu. Također, razgovarat ću s bivšim izbornicima kako bih od njih prikupio važne savjete - rekao je Vranković.

Upravo bivše izbornike u liku mentora, HKS je odlučio staviti na raspolaganje mladom i neiskusnom izborniku. Tako će Vranković surađivati s Nevenom Spahijom i Jasminom Repešom, dvojcem koji je u startu dao na znanje da je voljan pomoći.

- Takva praksa nije ništa novo. U statutu HKS-a stoji da izbornik mora surađivati sa Stručnim savjetom i dosad je bilo tako, samo je bilo drugačije interpretirano, nikome nije ništa nametnuto, "Joke" je sam to tražio - pojasnio je Danko Radić, predsjednik HKS-a.

Vranković je naglasio i veliku važnost B reprezentacije koja služi kao dodatni filtar za igrače koji su na pragu ulaska u A vrstu. Iako nije želio govoriti o konkretnim imenima, novi je izbornik dao natuknuti da će u reprezentaciji doći do promjena.

- Svakako moramo obaviti novu selekciju, a kada steknem širu sliku bit ću bliže idealnoj momčadi. Smatram da je u nekim stvarima poželjno biti preslikač. Ne bih imao ništa protiv da preslikamo igru nekih momčadi koje su u Poljskoj bile hit. Recimo Španjolske, Slovenije ili čak i Srbije. Kad ustanovim kakvim rosterom raspolažem bit će jasnije koliko se možemo tome približiti, ali želje su usmjerena k praćenju modernih trendova - najavio je Vranković.

Za kraj izlaganja novi se šef reprezentacije osvrnuo i na ostavštinu Jasmina Repeše. Prije svega na njegova uputstva.

- Jasko je dobro naglašavao tko želi i tko može. Za reprezentaciju se igra iz časti i privilegije, a ne za novac, i kult mora postojati. Također, rekao je da treba biti više discipline i ja to poštujem. Nakon što se pobliže upoznam s igračima točno ću znati čime raspolažemo i što nam je dalje činiti - zaključio je Vranković.

Uz novog izbornika A selekcije Upravni odbor imenovao je i izbornike mlađih uzrasnih kategorija. Na kormilu U-14 reprezentacije imenovan je Davor Dogan, U-16 reprezentaciju vodit će Eugen Tončinić, U-18 Ante Nazor, dok će U-20 vrsta biti pod nadzorom Borisa Kurtovića.

 

Radić: Vranković je logičan izbor

I prije nego što je započeo svoj izbornički put, Josip Vranković je naišao na osporavanje njegovih mogućnosti što je prvenstveno povezano uz njegovo neiskustvo. Predsjednik HKS-a Danko Radić jučer je još jednom stao u zaštitu novog izbornika.

- S Vrankovićem ne znamo što ćemo dobiti jer je mlad i neiskusan, no uvjeravam vas da niti jedan njegov protukandidat ne bi napravio ono što očekujemo. Stoga je Vranković logičan izbor - podvukao je Radić.

Za kraj je predsjednik poentirao na sebi svojstven način.

- Da želimo izbornika bez rizika postavili bismo Novosela ili Giergiju. Jedino za njih tu nema nepoznanica, ostalo sve je rizik - dodao je Radić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno