Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Napokon priznanje i skakačima

Autor: Pavao Jerolimov

26.11.2009. 23:00
Napokon priznanje i skakačima


Državna nagrada za šport “Franjo Bučar” najviše je priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj športa u Republici Hrvatskoj
 Preporodnoj dvorani u Opatičkoj ulici u Zagrebu, 25. studenoga 2009. godine, održana je dodjela Državne nagrade za šport “Franjo Bučar” u 2009. godini. Državnu nagradu za šport “Franjo Bučar” uručio je dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa i prof. dr. sc. Dinko Vuleta, predsjednik Odbora Državne nagrade za šport. Državna nagrada za šport “Franjo Bučar” najviše je priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj športa u Republici Hrvatskoj. Vrijedno je naglasiti kako je ŠKSV Zadar jedini klub koji je dobio ovogodišnje priznanje i odluka je donesena jednoglasno (devet članova), što je samo potvrda kako se izuzetno cijeni entuzijazam i rad zadarskog kluba. U ime kluba ovu cijenjenu i prestižnu Nagradu primio je predsjednik Velimir Friganović. Dodajmo kako je zasluženom slavlju bio nazočan i član uprave kluba Valter Sutlović te tajnica HSSV Ana Kera. Zadarski skokovi ove godine bilježe osamdeset godina od svojih početaka i nešto više od pola stoljeća, punih 55 godina, organiziranog i kontinuiranog skakanja u vodu, tj. od godine 1954. kada je utemeljena skakačka sekcija pri Plivačkom klubu Jedinstvo. Prvi rezultati u mlađim kategorijama natjecatelja ostvareni su već slijedeće 1955. godine na republičkom prvenstvu Hrvatske i praktički traju do današnjih dana. U seniorskoj kategoriji natjecatelja prvi uspjesi ostvareni su 1959. godine. Možemo kazati od tada pa do danas i pola stoljeća kontinuiranih rezultata i uspjeha. Od osnutka skokova u vodu pri zadarskom PK Jedinstvu pa do raspada bivše države Zadar je uz Ljubljanu, Zagreb i Beograd bio vodeći centar za skokove u vodu. ŠKSV Zadar spada u najtrofejnije zadarske športske kolektive, a jamačno je na visokom mjestu i u Hrvatskoj, no u PK Jedinstvu uvijek je bio u sjeni vaterpolo i plivačke sekcije koji nisu bilježili toliko dobrih rezultata, a u samom gradu u sjeni košarke i veslanja. Vodstvo kluba, kako onda tako ni danas, to nije ometalo da ostvaruju dobre športske rezultate pa i u doba kada su se događale neminovne smjene generacija. U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da su za bivše države redovito bili republički prvaci (tadašnje SR Hrvatske) u seniorskoj, a još češće u omladinskoj i pionirskoj kategoriji.
Skakačka sekcija PK Jedinstva u kategoriji seniora bila momčadski prvak bivše Jugoslavije tek od 1983., a do tada najčešće je bila druga (1961., 1975., 1976 …) ili treća (1963., 1964., 1974. … ). U pojedinačnoj konkurenciji zadarski skakači su bili prvi: Aldo Stošić (1961.), Luka Bezić (1963.), Dragan Dumić (1968.), Valter Sutlović (1973., 1975. …), Arno Longin (1980., 1981., …), Tomislav Fabijan (1980., …), a naslovima državnih prvaka okitili su se još i Božo Jačan, Neven Perković, Jurica Kurjak, Marko Sutlović, Šime Perić i drugi. Naglasimo kako su Arno Longin i Šime Perić više od desetljeća bili na vrhu hrvatskih skokova u vodu, kao državni prvaci, s time da se Šime Perić još uvijek aktivno natječe.
U bogatoj povijesti uspjeha toga športa spomenuti skakači Luka Bezić, Aldo Stošić, Valter Sutlović, Dragan Dumić, Božo Jačan, Arno Longin, Tomislav Fabijan, Neven Perković i brojni drugi proslavili su i reprezentativno skakanje u vodu kako SFR Jugoslavije tako i Republike Hrvatske. Dodamo li tome i brojne juniorske uspjehe te nosioca skokova u vodu novije povijesti kao što su Josip Kolega, Marko Sutlović, Jurica Kurjak, Šime Perić i drugi te nešto manje zamjetni uspjesi skakačica u vodu te brojna druga natjecanja, niska uspjeha zadarskih skakača u vodu bila bi više nego impresivna.
Ove godine, u travnju 2009., grad Zadar dobio je po prvi put u svojoj povijesti i zimski bazen, a zalaganjem vodstva ŠKSV izgrađena je i skakaonica te će uvjeti za rad biti jamačno puno bolji, a da o rezultatima i ne govorimo. Spomenimo kako su skakačke klubove uz Zagreb i Zadar nekada imali Rijeka, Karlovac, Split, Dubrovnik itd. Svakako treba naglasiti i istaknuti kako Zadar do ove godine nije imao zimsko plivalište u Zadru te je redovito održavanje treninga i natjecateljske forme za taj veliki klub po rezultatima, a skroman po svojim prohtjevima, vrlo težak. Uprava Kluba, koju sačinjavaju proslavljeni bivši skakači, uspješno rješava sve probleme kako bi Klub i dalje uspješno djelovao. Štoviše, natjecateljska forma zadarskih skakača podignuta je na višu razinu te posljednjih godina rezultati nisu izostali ni na reprezentativnom međunarodnom natjecanju. Dovoljno je spomenuti da je prije nekoliko godina Klub omogućio pripreme svojih skakača u Americi što se odrazilo kako u samom klubu tako i na reprezentativnom planu. Nekoliko natjecatelja sudjelovalo je na jakim međunarodnom mitinzima, posebice EP i SP, što je samo potvrda dobrog i upornog rada kako vodstva kluba i trenera tako i samih skakača. Rezultatski pomaci vidljivi su i ženskoj konkurenciji gdje su Zadrani uvijek imali problema zbog čega im je jamačno “pobjeglo” najmanje desetak naslova državnih i republičkih prvaka.
Spomenimo usput kako vodstvo kluba uskoro namjeravati predstaviti povijesnu monografiju o radu Kluba na 200 stranica A-4 formata, koja je ujedno i prva opsežna knjiga o jednom klubu za skokove u vodu što će biti objavljena u Hrvatskoj. Dobitak prestižne godišnje Nagrade Franjo Bučar nije samo priznanje za minuli rad već poticaj i obveza za daljnji uspješan rad.
Nakon zadarskih košarkaša (1995.), veslača (1998.) i stolnotenisača (2005.) skakači su četvrti klub koji je dobio ovo visoko športsko priznanje i želimo im uz iskrene čestitke još više vrijednih uspjeha, pogotovo na međunarodnoj sceni i da sada kada napokon imaju i zimske uvjete da obogate zadarski šport i s ponekim skakačem olimpijcem.
 


Friganovic: Bilo je stvarno časno primiti tu nagradu


U ime kluba nagradu je prekjučer u Zagrebu primio Velimir Friganović, dugogodišnji predsjednik kluba.
– Bilo je stvarno časno primiti tu nagradu. Kada se nađete među sportskim veličinama koji su na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama osvajali medalje, pomislite kako smo mi tu, a nemamo ni svjetsku ni olimpijsku medalju. Ali, naš je sport prvi put dobio jedno priznanje, skokovi su prvi put u povijesti hrvatskog sporta na mjestu koje mu pripada po jednom kontinuiranom radu.