Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nema dovoljno raspoloženih za blokadu

Autor: Marijana Roščić

26.11.2009. 23:00
Nema dovoljno raspoloženih za blokadu

Foto: Adam VIDAS



Zadarski studenti se ponovno polako uključuju u borbu protiv komercijalizacije obrazovanja. Nakon jesenskih plenuma koji su bili loše posjećeni, sada se ponovno preko stotinjak studenata okupljenih u Nezavisnu studentsku inicijativu Zadar okuplja u dvorištu sveučilišne zgrade na obali.
Studenti na prekjučerašnjem plenumu nisu izglasali blokadu i sve je manje onih koji bi je htjeli. Oni studenti koji su proljetos sudjelovali u blokadi pa čak i noćili u zgradi fakulteta i pazili na red tijekom održavanja blokade, nekako su se zasitili svega, dok su neki naprosto razočarani sustavom za kojeg vjeruju da se neće uspjeti promijeniti, jer misle da će plaćanje studija ostati pod krinkom kategoriziranja ECTS bodova, o kojima će ovisiti (ne)plaćanje na višim godinama studija, dok se za poslijediplomske studije još ništa niti ne govori, a školarine za poslijediplomske studije znaju doseći i preko 60.000kn.
NSI Zadar će nastaviti svoj rad kroz osnovane radne grupe, na plenumima će se odlučivati o daljnjoj strategiji borbe, no primjećuje se kako NSI Zadar nema više onaj proljetni zamah kada su blokirali sve sveučilišne zgrade i kada se na plenumima brojilo preko 400 studenata. Možda nam prirede neki novi performans, a možda nas iznenade novom blokadom.