Prevencija suicida i nasilja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ptsp_prevencija suicida
Velimir BRKIĆ
Radionice se održavaju u prostorijama Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a u Molatskoj ulici u Zadru

U sklopu projekta "Prevencija suicida i nasilja u obiteljima hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a na području Zadarske županije" započele su radionice u grupama s odraslima i s adolescentima.

Psihološko i socijalno osnaživanje

Radionice u kojim su uključeni volonteri, psiholozi i psihijatri po grupama se održavaju u prostorijama Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije u Molatskoj ulici u Zadru. U provođenu radionica za obitelji gdje jedan član boluje od PTSP-a, sasvim neočekivano su i djeca predškolske dobi.

- Kad smo planirali rad u grupama s odraslima i s adolescentima, nismo ni pomišljali na djecu predškolske dobi. No tijekom rada se pokazalo koliko je toj djeci također potrebna pomoć koju pružamo u radu s grupama, jer svi oni žive u obiteljima s oboljelim roditeljem, ocem ili majkom. Kod njih su uočene traume i strahovi, kaže Marina Raspović, tajnica Udruge i voditeljica projekta "Prevencija suicida i nasilja u obiteljima hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a" čiji je cilj smanjiti učestalost nasilja u obitelji, smanjiti suicid, pojačati samopouzdanje i samopoštovanje oboljelih, osvješćivanje i osnaživanje njihovih obitelji, pozitivne promjene u razumijevanju i percepciji oboljelih branitelja i članova njihovih obitelji u javnosti. Projekt je podržalo i financijski pomoglo i Ministarstvo branitelja.

Cilj projekta je unaprjeđenje rehabilitacije i resocijalizacije branitelja oboljelih od PTSP-a i članova njihovih obitelji. Usmjerena je općenito na njihovo psihološko i socijalno osnaživanje te prevenciju suicida i nasilja u njihovim obiteljima, kao i na demistifikaciju i prevenciju suicida i nasilja općenito radi senzibiliziranja šire zajednice.

- Uopće nam nije više važno hoćemo li imati dovoljno sredstava, rad s djecom ćemo nastaviti jer nismo znali da će radionice toliko pozitivno na njih djelovati. Imamo pomoć s Dječjeg odjela zadarske Gradske knjižnice, pomoć volontera sa Sveučilišta u Zadru te psihologa i psihijatra tako da nećemo prestati s radom, rekao je Jere Zurak, predsjednik županijskog UHBOPTSP-a dodajući da trenutačno s adolescentima rade psiholozi Antica Petričić i Nera Birkić.

Traume kod djece

Djeca traumatske doživljaje mogu iskazivati na svoj način pa katkad postati autistična ili odbijati razgovor o traumi, što ne znači da se takvo stanje ne može promijeniti u općenito neugodne snove u kojima se javljaju razna čudovišta ili opasni događaji koji prijete njima ili drugim ljudima. Takva djeca nemaju osjećaj da ponovno proživljavaju prošlost, a ponovno proživljavanje traume odigrava se u akciji i scenografiji kroz ponavljanu igru koja u sadržaju ima elemente traumatskog događaja. Javljaju se, kao i u odraslih, smanjenje aktivnosti i odnosa s realnim svijetom realitetom i suženje afekta što djeca obično ne mogu iskazati pa je to važnije praćenje njihova stanja od roditelja ili nastavnika.

- Jedan od simptoma PTSP-a u djece može biti i bitna promjena stava prema budućnosti. Djeca mogu izgubiti pozitivan odnos prema onome što ih u budućem životu očekuje ili se može javiti vjerovanje kako mogu predvidjeti buduće događaje. Mogući su i tjelesni simptomi kao što su bolovi u želucu, glavobolje i slično, govori Raspović, dodajući da će rad s djecom usprkos neočekivanom velikom broju nastaviti i kad projekt formalno završi.

Poremećaj se može javiti u bilo kojoj dobi, uključujući i dječju. Štoviše, život djeteta u obitelji gdje jedan član boluje od PTSP-a, ostavlja dugoročne posljedice. Naime, verbalna i fizička agresija, kao posljedica bolesti, vrlo su česte. U ekstremnim slučajevima djeca su bila i svjedoci pokušaja suicida svoga roditelja. Odrastanje u takvoj obitelji frustrirajuće je za djecu, što može negativno obilježiti njihov život.

- Kroz kreativne radionice smo otkrili da djeca i unuci traumatiziranih, zbog osjećaja krivnje što su premalo učinili za svoje pretke, razvijaju simptome PTSP-a. Sve se to snažno reflektira na njihov život te u svijet mališana jednostavno ulazimo "na mala vrata". Kanalizirajući njihovu negativnu energiju u razvojnom smislu na njih to djeluje izvanredno, reći će Marina Raspović, ističući da su se obitelj i lokalna zajednica pokazali, uz stručnu pomoć, najvažnijim čimbenicima u prevenciji suicidalnog ponašanja i liječenja od PTSP-a, zbog čega su uključeni u ovaj projekt.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno