Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Škulić: Novac koji se izdvaja za zapošljavanje invalida ne dolazi na račun

Autor:

26.11.2009. 23:00
Škulić: Novac koji se izdvaja za zapošljavanje invalida ne dolazi na račun

Foto: Filip BRALA



Sporan je i priliv sredstava u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i zakon koji regulira rad tog fonda. Iz fonda nestaju sredstva koja su namjenska, svaki zaposleni u RH izdvajaju sredstva za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a ta sredstva ne dolaze u fond i pitanje je gdje onda taj novac nestaje, kaže zastupnica Škulić
Ovaj tjedan u Zadru se održava II. zimska škola za mlade s invaliditetom, a mladima su predavanja jučer održali saborska zastupnica Vesna Škulić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i Višnja Perin, rukovoditeljica odsjeka za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje pri HZZ-u Zadar. Cilj ove škole je osnaživanje mladih s invaliditetom i njihova priprema za aktivno traženje posla, a financijsku potporu dalo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u suradnji s Udrugom za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom ZAMISLI iz Zagreba. Škola se održava kroz cikluse radionica na temu komunikacije, timskog rada, samopouzdanja, simulacije intervjua za posao, izrade osobne i poslovne vizije te samoprocjene vlastitih vještina, a pohađa je dvadeset i pet mladih s invaliditetom iz Pule, Rijeke, Zagreba, Osijeka, Belog Manastira i Vukovara. Saborska zastupnica Vesna Škulić održala je predavanje na temu “Osobe s invaliditetom u poslovnom okruženju”.
– Realne brojke koje prate osobe s invaliditetom su loše, ružna statistika koja se tiče zapošljavanja osoba s invaliditetom se ne mijenja već godinama ili se promjenila za 0,01 u plus ili minus, rekla je zastupnica Škulić dodajući kako problem nije samo zapošljavanje, već i obrazovanje koje bi trebalo ići paralelno, ali nažalost, jedno drugo ne prati.
Uz probleme pronalaska zaposlenja jedan od problema je i rad fonda, rekla nam je zastupnica Škulić.
– Sporan je i priliv sredstava u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i zakon koji regulira rad tog fonda. Iz fonda nestaju sredstva koja su namjenska, svaki zaposleni u RH izdvaja sredstva za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a ta sredstva ne dolaze u fond i pitanje je gdje onda taj novac nestaje. Put ide od onih koji uplaćuju novac, pa preko Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija, a u fond na kraju ne stigne. Ove godine bi trebalo biti preko 100 milijuna kuna u fondu, a u proračunu za 2010. godinu je 70 milijuna, kaže zastupnica Škulić.
Osobe s invaliditetom jako teško pronalaze posao, a prema svemu sudeći posao im je najlakše pronaći u Zagrebu.
– Zagreb ima infrastrukturu koja omogućava zapošljavanje osoba s invaliditetom, a poštuje se i gradska, odnosno nacionalna strategija te važeći Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji prema kojemu svaka lokalna uprava i samouprava moraju imati zaposlen određen broj osoba s invaliditetom prema ukupnom broju zaposlenih, rekla nam je Škulić.
 


Praktične radionice


Osim predavanja “Osobe s invaliditetom u poslovnom okruženju” Vesne Škulić, predavanje je jučer na temu “Mogućnosti za mlade s invaliditetom u HZZ-u” održala Višnja Perin iz zadarskog HZZ-a, a školu je posjetila i pravobraniteljica Anka Slošnjak.
– Ova tri dana održali smo mnoge radionice na kojima smo radili praktične stvari poput pisanja životopisa i molbi za posao, rekla nam je Maja Mihelčić, organizatorica Zimske škole, dodajući ako je Zadar odabran iz praktičnih razloga jer hotel Funimation, u kojemu su smješteni, prilagođen osobama s invaliditetom.
Mihelčić kaže kako se mnoge osobe s invaliditetom odlučuju za život u Zagrebu jer im je tamo omogućeno puno više, od samog školovanja i infrastrukture do veće mogućnosti zapošljavanja.