Značenje broja 112

Slika korisnika admin
edukacija djece_spasavanje
Velimir BRKIĆ
Mališani iz vrtića željeli su isprobati opremu i čuti zavijanje sirena

Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zadru provodi Nacionalni program edukacije djece u području zaštite i spašavanja namijenjen djeci predškolske i školske dobi, a koji se provodi uz odobrenje i potporu Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te preporuku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.

Vježba u vrtićkom dvorištu

Posjetom djeci iz Vrtića "Pinokio" na Putu Dikla u Zadru nastavljena je edukacija djece u području zaštite i spašavanja. Osim djelatnika zadarskog DUZS-a, pročelnika Ivana Kneza, načelnika službe 112 Siniše Filipovića te načelnika Odjela zaštite i spašavanja Darka Teska, predavanju i prezentaciji na temu "Edukacija djece na području zaštite i spašavanja" nazočili su pripadnici Državne interventne vatrogasne postrojbe i Gorske službe spašavanja te kontakt policajac Puntamike i Dikla Nikola Šarić.

- Cilj ovog programa je upoznati djecu predškolske i školske dobi sa značenjem broja 112, poticati njihov interes za spoznaju i prepoznavanje opasnosti te razvijati svijest o reagiranju u opasnim situacijama, rekao je pročelnik Knez, dodajući da je naglasak edukacije na ponašanju kod prirodnih katastrofa, ali se predavanja dijelom odnose i na prometne i neke druge nesreće.

Mališanima iz Dječjeg vrtića "Pinokio", ravnateljice Ivane Vukić Smolić, prikazano je kako žurne službe interveniraju te su razgledali vatrogasna vozila i opremu vatrogasaca i HGSS-a, policije i razgovarali sa službenicima.

Mališani su pokazali zavidno poznavanje ponašanja u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća, osobito u slučaju potresa, poplava i požara. Cilj ovih predavanja, kaže Filipović, nije bila samo popularizacija službe 112, iako se ona proteže kroz predavanja, nego da mališani već u ovom uzrastu dobiju neka znanja kako se ponašati ako se zateknu u slučajevima nezgode ili prirodne katastrofe. Na kraju su na dvorištu dječjeg vrtića vatrogasci i ekipa gorske službe na veliko oduševljenje djece demonstrirali kratku vježbu.

Opasnost od požara

Djeci su prethodno podijeljeni prigodni edukativni materijali o zaštiti i spašavanju, a kroz prezentaciju su aktivno sudjelovala i sama djeca. Pritom su se upoznala s ulogom žurnih službi i kako će koristiti jedinstveni broj za žurne pozive 112, na koji djeca mogu pozivati pomoć te su im dane upute na koji način smanjuju mogućnost izazivanja požara i kako postupati u slučaju da ih zateknu nesreće (požari u stanu, potres, poplava i sl.).

Edukacija djece u području zaštite i spašavanja sve više postaje obveza ne samo sustava redovnog odgoja i osposobljavanja, nego i obveza drugih tijela državne uprave i institucija. Slijedom svojih zadaća u području zaštite i spašavanja, Državna uprava za zaštitu i spašavanje pokrenula je aktivnosti nacionalne edukacije kako bi se djecu određenog uzrasta upoznalo s postupcima i načinom ponašanja radi poboljšanja sposobnosti djece za reagiranje u slučaju nastanka prirodnih i drugih nesreća.

- Program je koncipiran i razrađen u dva dijela, od kojih je prvi teorijski dio u kojem se djeca upoznaju s načinom ponašanja i njihovim svakodnevnim aktivnostima radi smanjenja mogućnosti za izazivanje požara te načina ponašanja ako u stanu, školi ili predškolskoj ustanovi dođe do požara. Isto tako, djeca se upoznaju s postupcima i aktivnostima te načinom ponašanja ako dođe do nastanka poplave, potresa ili nekog drugog neželjenog događaja u kojima se mogu naći, istaknuo je Tesko, dodajući da su ciljane skupine djeca prvih i drugih razreda te najstarije skupine u vrtićima, a programom bi do kraja školske godine trebalo biti obuhvaćeno preko 2.000 djece.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno