Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Moćni slovensko-austrijski trio vinara, ugostitelja i vitezova vina

26.11.2010. 23:00
Moćni slovensko-austrijski trio vinara, ugostitelja i vitezova vina


– Iako smo na Vincro poslali dva naša vina, natjecanje nam nije u prvom planu, kaže Franz Haschej, zastupnik tvrtke Jeruzalem i vinski sudac Reda vinskih vitezova Europe. S njime dolaze Anton Novak, prvi čovjek legata Reda vinskih vitezova Europe za austrijsku pokrajinu Kärnten i Simon Hribernik, član istog reda i poznati slovenski ugostitelj


Među inozemnim gostima na ovogodišnjem sajmu Vincro naći će se i Anton Novak, prvi čovjek legata Reda vinskih vitezova Europe za austrijsku pokrajinu Kärnten (Korušku) sa sjedištem u Klagenfurtu (Celovcu). Dolazak je potvrdio i poznati slovenski ugostitelj Simon Hribernik, vlasnik prestižnog ugostiteljstva Brančurnik s tradicijom dužom od 300 godina, koji je također član Reda vinskih vitezova Europe. Poznatu slovensku tvrtku Jeruzalem iz Ormoža na sajmu će predstavljati Franz Haschej, vrsni vinarski stručnjak i zastupnik spomenute tvrtke u Austriji. On je ujedno i vinski sudac pri Konzulatu Koruške i osoba zadužena za međunarodne kontakte spomenutog Reda vitezova,
Inače Red vinskih vitezova Europe je član katoličke vjere,  a broji oko 4.000 članova, od kojih su 102 iz Hrvatske. 
– Na Vincro smo poslali dva naša vina Sauvignon 2009. i Chardonnay 2009. Sauvignon je ove godine na prestižnom Decanter World Wine Award 2010. osvojio srebrnu medalju, a na Concours Mondial de Bruxelles 2010. u Bruxellesu zlatnu medalju. Chardonnay je na međunarodnom natjecanju vina i žestica International Wine and Spirits Competition 2010. London dobio brončanu medalju, kaže Haschej, dodavši da je tvrtka Jeruzalem za svoja vina ove godine dosad dobila 29 međunarodnih nagrada na sajmovima i natjecanjima u Europi.
Na upit kakav rezultat očekuje na polačkom sajmu Vincro 2010., Franz Haschej nam je rekao: – Natjecanje nam nije u prvom planu. Želimo predstaviti svoja vina i upoznati nove vinske prijatelje, njihov kraj i vina, govori Franz.
 Cilj njegove tvrtke Jeruzalem sa sjedištem u Ormožu je izvesti 75 posto od 11 milijuna litara vina, koliko je njihova godišnja proizvodnja (u cijeloj Zadarskoj županiji registrirana tržna proizvodnja iznosi jedva 2,5 milijuna litara godišnje, op.a.).
 Franc ne krije da će Jeruzalem puno ulagati posebno u susjedna tržišta Hrvatske i Austrije, gdje već imaju  prodajna mjesta, a ponudu žele proširiti i u turističkim središtima preko vinoteka, gostionica i hotela. Inače Anton Novak, prvi čovjek legata Reda vinskih vitezova Europe za austrijsku pokrajinu Kärntene, tvrtka Jeruzalem smještena je u Ljutomersko-ormoškom vinogorju, u slovenskoj Štajerskoj. Raspolaže sa 1.900 hektara vlastitih vinograda  od čega je više od 50 posto na terasama nadmorske visine 250 do 300 metara, što se smatra najboljim vinogradarskim položajem. Vinske podrume, zapravo najmodernije vinske nebodere, imaju u Ormožu i Ljutomeru, izgradili su ih još 1967. Sve grožđe trgaju ručno, maksimalan urod je 1,7 kg po panju, zapošljavaju 224 djelatnika, a grožđe otkupljuju od 430 kooperanata koji raspolažu s oko 450 ha vinograda.