Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šoša: Broj 93 mogu ukinuti samo idioti

26.11.2010. 23:00
Šoša: Broj 93 mogu ukinuti samo idioti


– Uvjeren sam da će Vlada do ponedjeljka smijeniti Damira Trutra, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, jer on i ostali iz DUZS-a su laici, nestručnjaci i žele kršiti zakon, rekao je Željko Šoša


Zbog najave ukidanja brojeva 93 i 193, a koje je najavila Državna uprava za zaštitu i spašavanje, vatrogasci će u ponedjeljak u 8 sati ujutro prosvjedovati na Markovom trgu u Zagrebu. Prosvjed je najavio Odbor za vatrogastvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.
 – Ja neću sudjelovati na prosvjedu jer na njemu sudjeluju sindikati. Sindikat JVP Zadar je uključen u Odbor za vatrogastvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i imaju moju punu potporu jer mislim da ovakve stvari mogu prihvatiti samo idioti koji ovakvim odlukama ruše hrvatsku državu!, rekao je jučer Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik i dodao da, ukoliko u Zadarskoj županiji broj 112 zamijeni 93 on više neće biti županijski vatrogasni zapovjednik.
Šoša je istaknuo da vatrogasci nemaju ništa protiv broja 112 jer je on namijenjen prvenstveno strancima, budući da je taj broj univerzalan u Europskoj uniji. Međutim, protiv su ukidanja brojeva žurnih službi, kao što ih nisu ukinule ni ostale članice EU. Pojasnio je kako ulaskom u Vijeće Europe Hrvatska mora dvoznamenkaste brojeve za poziv žurnih službi zamijeniti troznamenkastima, odnosno 92, 93 i 94 u 192, 193 i 194. Ova se promjena već počela uvoditi i do sada je proveden u pet županija.
 – Ova promjena je provedena u pet županija, da bi u međuvremenu Državna uprava za zaštitu i spašavanje na čelu s ravnateljem Damirom Trutom odlučila prekršiti Ustav i prekinuti s uključivanjem ostalih županija u ovaj sustav. Naime, Ustavom je vatrozaštita na jedinicama lokalne samouprave, a osnivači javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih društava su općine i gradovi i nitko iz DUZS nema pravo ukinuti njihove brojeve koji se koriste desetljećima, pojasnio je Šoša i nastavio – Sve javne vatrogasne postrojbe i svi DVD-i kroz područne i županijske vatrogasne zajednice uključeni su u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, koja je jednoglasnom odlukom svih županijskih zapovjednika zauzela stav da se broj 93 ne smije ukinuti. Ipak, ne pitajući Hrvatsku vatrogasnu zajendicu u DUZS su na svoju ruku odlučili ukinuti broj 93, odnosno 193 i uvesti 112, čemu se mi protivimo, objasnio je Šoša dodavši da je vatrogasna zajednica za to da se ostavi broj 193.
Šoša je naglasio da županijski vatrogasno-operativni centri ne služe samo za prijem dojave o požaru, već se iz njih koordinira i rukovodi intervencijama i to rade stručne osobe s dugim iskustvom, što nije slučaj u pozivnim centrima 112.
 – Moj djelatnik je inžinjer zaštite od požara i ima gotovo 30 godina iskustva i on prilikom dojave o požaru odlučuje vrstu tehnike i opreme te broj ljudi i vozila koji će izaći na teren, što zaposlenici centra 112 ne mogu raditi jer nisu stručni kadar i ne znaju, rekao je Šoša.
Kao još jedan problem uvođenja broja 112 Šoša je istaknuo i gubitak vremena te probleme u koordinaciji službi. Naime, u slučaju požara ili neke intervencije prvo će trebati nazvati 112, onda će oni nazvati vatrogasce, koji potom opet moraju zvati centar i tako se gubi dragocjeno vrijeme tijekom kojeg se već moglo krenuti na intervenciju.
– Uvjeren sam da će Vlada do ponedjeljka smijeniti Damira Truta, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje jer je on i ostali iz DUZS laici, nestručnjaci i žele kršiti zakon. Ukoliko ga Vlada ne smijeni u ponedjeljak će imati velike prosvjede koji će značiti veliki trošak za državu i smanjiti će vatrogasnu spremnost, zaključio je Šoša.