Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Iz Inkubatora odletjeli prvi “ptići”

26.11.2011. 23:00
Iz Inkubatora odletjeli prvi “ptići”


Prema informacijama koje smo dobili od direktora Poduzetničkog inkubatora Perislava Zrilića, prazni poslovni prostori nove će stanare pronaći bez problema.


Poduzetnički inkubator Zadar, otvoren prije pet godina, već su napustile prve četiri tvrtke. Naime, inkubator i jest zamišljen kao prostor u kojemu tvrtke, u prvom redu mlade tvrtke, u privilegiranim uvjetima borave određeni period kroz koji im se pomaže “preboljeti dječje bolesti” poslovanja. Upravo pet godina navodi se kao optimalni rok potreban da tvrtka stane na noge te da mjesto u Inkubatoru prepusti novim mladim tvrtkama koje čekaju šansu u poslovnom svijetu.
Iz Poduzetničkog inkubatora na Novom Bokanjcu su kroz zadnjih nekoliko mjeseci iselile tvrtke Nado Guitars, Vrata znanja, BSI inženjering i Bioqalitech.
Odlični uvjeti
Natječaj za prikupljanje zahtjeva za subvencionirano korištenja ispražnjenih poslovnih prostora u Inkubatoru je u tijeku. Raspisan je 18. i traje do 30. studenog, a poslovni prostori koji se daju u zakup površine su od 25 do 66 metara četvornih. Zahtjev za subvencionirani zakup poslovnog prostora, navodi se u natječaju, mogu podnijeti mali i srednji poduzetnici i poduzetnici početnici sa sjedištem u Zadru, koji obavljaju proizvodnju i razvojno proizvodnu djelatnost, odnosno uslužnu djelatnost vezano uz proizvodnju.
Zakupnina poslovnog prostora iznosi 30 kuna po metru četvornom, s tim da se za prvu godinu korištenja zakup ne plaća, za drugu se plaća 15 posto, za treću 30 posto, za četvrtu 60 posto, a za petu 100 posto utvrđenog iznosa zakupnine.
Kakva su iskustva sa sobom ponijeli pitali smo neke od “ptića” koji su odletjeli iz Inkubatora.
Nado Bajlo, vlasnik obrta Nado guitaras, čija je djelatnost proizvodnja i popravak gitara i bas gitara, iz Inkubatora je otišao 1. listopada.
– Već je prošlo pet godina od mog ulaska u Inkubator tako da sam zadnjih mjeseci plaćao punu cijenu najamnine. Ne mogu reći da mi se posao razgranao, da sam u Inkubatoru ‘narastao’ do te mjere pa mogu nastaviti samostalno punim plućima. Nažalost, sada su mi mogućnosti takve da sam primoran raditi kod kuće. No za to nije kriv Inkubator. Bavim se specifičnim poslom u kojemu i inače nema neke velike zarade, a aktualna kriza još mi je više odmogla. S Inkubatorom imam jako dobro iskustvo, ne mogu nikome ništa zamjeriti. Dapače, tamo sam imao odlične uvjete za posao, dojmovi su Nada Bajla.
Prednost poduzetnicima
Pohvalne riječi o Inkubatoru ima i Tomislav Ivanišin, vlasnik Projektnog biroa BSI, Brodogradnja Strojarstvo Inženjering d.o.o.
– Iz Inkubatora u kojemu smo bili oko tri i pol godine nosimo jako dobro iskustvo. Sama ideja poduzetničkog inkubatora kao mjesta rasta novih tvrtki je izvrsna. I mi smo jedna od tvrtki koja je posao započela upravo u inkubatoru u kojemu smo imali odličan prostor s jako dobrim instalacijama, a u našem su poslu dobre instalacije od presudnog značenja. Konkretno, dobar internet nam je imperativ. A o odličnim uvjetima plaćanja najamnine, koja je u početku bila besplatna, ne treba posebno ni govoriti, rekao je Ivanišin.
Ipak, unatoč svim pogodnostima, BSI iz Inkubatora odlazi već nakon 3 i pol godine.
– Kako nam se smanjio broj djelatnika, a najamnina je rasla došli smo do jednog trenutka kad smo uvidjeli da se cijena najamnine nekog manjeg prostora ne bi znatno razlikovala od one za prostor u Inkubatoru i tako smo odlučili iseliti. No za Inkubator, kao što sam već i rekao, imam samo riječi pohvale, ističe Ivanišin.
Prema informacijama koje smo dobili od direktora Poduzetničkog inkubatora Perislava Zrilića prazni poslovni prostori nove će stanare pronaći bez problema.
– Već nas je nazvalo nekoliko poduzetnika i usmeno se raspitivalo za uvjete natječaja. Ipak, moram spomenuti da je za jednim praznim prostorom na drugom katu interes pokazala i Razvojna agencija Zadarske županije, kojoj zbog povećavanja broja djelatnika nedostaje prostora. No prednost imaju poduzetnici te ću zahtjev Razvojne agencije Gradu Zadru proslijediti samo ako se za ovaj prostor ne bude natjecao niti jedan poduzetnik, rekao je Perislav Zrilić.