Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kuglačima minimalna prednost za uzvrat

26.11.2011. 23:00
Kuglačima minimalna prednost za uzvrat


Veliki preokret napravili su kuglači Zadra u prvoj utakmici prvog kola Eurolige. U svojim Mocirama protiv vrlo jake njemačke Victorie Bamberg bili su u gotovo bezizlaznoj situaciji. Pred posljednju izmjenu Nijemci su imali vodstvo od 3:1 i 50-ak drva prednosti. No, fantastična partija Borisa Benedika i odličan nastup mladog Hrvoja Marinovića okrenuli su dvoboj u korist Zadra, a u končanici su radi bolje razlike u drvima slavili igrači trenera Šime Mijolovića.
Početak je apsolutno pripao gostima. Kostadin Manev je tijesno poražen od Nicolaa Lupua, a pet drva odnijele su pobjede i Luki Ukaloviću protiv Larsa Panse. Koliko-toliko su se Zadrani trgunuli u drugoj izmjeni. Kapetan Mario Baljak imao je dobar nastup protiv Miroslava Jelineka, ali lop je bio Stanko Čota koji je izgubio svoj dvoboj, ali je i dopustio Carstenu Heisleru da nabije razliku u drvima u korist svoje momčadi.
Nije se činilo da će Zadrani u tom trenutku uspjeti doći do boda, a kamoli do pobjede. Istini za volju, od Benedika se očekivao pravi nastup, ali drugi igrač posljednje izmjene bio je najmlađi Zadranin, Hrvoje Marinović pred kojim je bio veliki izazov. No, on ga je položio s odličnim. Benedik je odmah krenuo žestoko, a jedino ga je na trenutak usporila činjenica da su gosti odlučili napraviti promjenu i Wagnera zamijeniti Kirizsanom, što je dovelo do pauze od deset minuta. Ali vrlo brzo je Benedik krenuo silovito naprijed i doveo je svoj rezultat do visokih 643, dovoljnih da preokrene razliku u drvima. Marinović je također odigrao odlično i nije dopustio protivniku da mu priđe.  Veliki udio u tim trenucima imala je i odlična zadarska publika, koja je pjesmom i glasnim navijanjem doslovno povela svoju momčad u vrijedan preokret koji bi im u konačnici mogao donijeti četvrtfinale Eurolige.
Ipak, valja napomenuti da je prednost od 5:3 zaista minimalna i da će Zadrani imati u uzvratu itekako težak posao ukoliko misle izboriti nastup među osam najboljih sastava Eurolige.


 ZADAR – VICTORIA BAMBERG 5:3


Dugo nismo na domaćem terenu odigrali ovako tešku utakmicu – objasnio je junak zadarske momčad Boris Benedik nakon što je Zadar slavio s 5:3 protiv Victorie.
-Ja ne kažem da ćemo mi svaki put pobijediti, ali mogu obećati da ćemo se svaki put boriti kao lavovi. U ovoj utakmici se činilo da ne možemo izbjeći poraz, ali srce igrača i navijača uspjelo nam je donijeti preokret
Preokret su Zadrani napravili, ali za prolazak u četvrtfinale valja proći i vrlo teško gostovanje u Bambergu i tamo sačuvati ovu prednost.
-U Bamberg nikada ne možeš ići da bi čuvao egal ili tražio minimalan poraz. Ako s tim stavom nastupiš, onda ćeš biti zgažen. Mi moramo u Bambergu tražiti pobjedu.
Veliki problem Zadra ove sezone je nekonstatnost forme. A za prolaz u danji rang natjecanja valja odigrati izvanserijsku partiju za dva tjedna.
-Mi smo imali poprilično nesretan raspored ove sezone, pošto smo nakon Svjetskog Kupa se istrošili i izgubili domaću utakmicu protiv Medveščaka. To nam je poljuljalo samopouzdanje, ali mislim da nam to sad neće biti problem. Pogotovo ako nastupimo na ovaj način s ovakvim stavom i s ovom spremnošću za borbu.