Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na moskovskom Russian Wine Fairu degustirao se i Paški sir

26.11.2011. 23:00
Na moskovskom Russian Wine Fairu degustirao se i Paški sir


Riječ je o jednoj od najprestižnijih vinskih manifestacija u Rusiji zbog čega nam je posebno drago što je naš Paški sir bio dobro prihvaćen, rekla je voditeljica marketinga u “Paškoj sirani” Martina Pernar
Na Russian Wine Fairu koji je od 17. do 19.11. održan u Moskvi, uz poznate domaće predstavnike iz prehrambene industrije predstavila se i “Paška sirana” sa svojim Paškim sirom.
– To je jedna od najprestižnijih vinskih manifestacija u Rusiji, a u sklopu ove manifestacije održan je Croatia Gourmet Festival, prva ekskluzivna prezentacija hrvatske gastronomije u Moskvi. Bila nam je izuzetna čast što smo mogli sudjelovati na tom velikom događaju, a posebno nam je drago što je naš Paški sir bio dobro prihvaćen, rekla je Martina Pernar, voditeljica marketinga u “Paškoj sirani”.
Martina Pernar je navela kako Russia Wine Fair, u sklopu kojeg je održan Croatia Gourmet Festival, nije bio klasičan sajam već se radilo o prezentacija proizvoda u obliku cooking show-a na posebnom štandu od 120 m2 na kojem su poznati hrvatski chefovi Deniz Zembo, Biljana Milina i Branko Ognjenović za rusku publiku pripremali gurmanske specijalitete kontinentalne Hrvatske, Kvarnera i južne Dalmacije.
– Na prezentaciji je bilo zanimljivih jela kao što su na primjer marinirani inčuni, istarski tartufi, maslinovo ulje, kuleni, a uz sve to, posjetiteljima je bio ponuđen i Paški sir „Paške sirane”, najstarije sirane na otoku Pagu, rekla je Martina Pernar.
Kroz cooking show hrvatskih kuharskih zvijezda posjetiteljima je predstavljena hrvatska gastronomija i enologija, ali i Hrvatska kao turistička zemlja. Na sajmu je održano šest prezentacija namijenjenih ruskim distributerima, uvoznicima, sommelierima, chefovima, vlasnicima ugostiteljskih objekata i restorana, managerima te specijaliziranim novinarima, turističkim agentima i voditeljima trgovačkih lanaca s delikatesnim proizvodima. Croatia Gourmet Festival je posjetilo oko 350 stručnjaka za hranu, piće i turizam, te specijalizirani novinari kojima je na degustaciju ponuđeno 36 sljedova hrane i 38 hrvatskih vina.
– Nedavno smo sudjelovali na sajmu u Koelnu u Njemačkoj te na gospodarskom skupu u Iranu, a ovogodišnje inozemne nastupe smo završili izlaganjem Paškog sira u Moskvi. Ovakve međunarodne manifestacije su dobra prilika za upoznavanje novih tržišta te za uspostavljanje kontakata i dogovora o suradnji, rekla je Martina Pernar.
Nastup „Paške sirane” na Russian Wine Fairu, odnosno na Croatia Gourmet Festivalu pokazao je kako je potražnja Paškog sira u inozemstvu sve veća. Međutim, rast potražnje ne može pratiti i odgovarajući porast proizvodnje. Proizvodnja Paškog sira ograničena je proizvodnjom ovčjeg mlijeka koja se, zbog ograničenih pašnjačkih površina, može tek neznatno povećavati. „Paška sirana” godišnje proizvede oko 110 tona Paškog sira te oko 250 tona sireva Dalmatinac, Primorac, Pramenko, Trapist i Mediterano.