Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dobili lokacijsku, nedostaje još samo građevinska dozvola

Autor: Velimir Brkić

26.11.2012. 23:00
Dobili lokacijsku, nedostaje još samo građevinska dozvola

Foto: Velimir BRKIĆ



U petak smo dobili lokacijsku dozvolu za izgradnju tvornice u Kruševu, radosno je obznanio Marin Gligora, direktor Fasse Obrovac


Devet godina nakon što je pokrenut tzv. obrovački projekt stoljeća – izgradnja tvornice vapna, žbuke i cementa velikog talijanskog proizvođača građevinskog materijala Fassa u proizvodnoj zoni Brčić u Kruševu, projekt je napokon pred samom realizacijom.
– U petak smo dobili lokacijsku dozvolu za izgradnju tvornice u Kruševu, radosno je obznanio Marin Gligora, direktor Fasse Obrovac.
Vijest smo dobili iz Italije, iz sjedišta tvrtke Fassa Bortolo u Spresianu kod Trevisa u pokrajini Veneto, gdje je direktor Gligora po dobivanju sretne vijesti žurno otputovao na sastanak s čelnim ljudima najvećeg talijanskog proizvođača žbuke, vapna i cementa.
Talijanima sada sva vrata otvorena
– Sve dozvole za izgradnju tvornice su ishođene. Potrebna je još jedna jedina potvrda i to potvrda glavnog projekta što je zapravo građevinska dozvola. Prema već ustaljenoj praksi potvrdu glavnog projekta očekujemo u roku od najviše mjesec dana, najvjerojatnije do kraja godine, govori Gligora.
Na blagdan Svetog Josipa i Dan grada Obrovca protekle godine su upriličili svečanost otvaranja radova, međutim, dočekao ih je birokratski zid i sve je stalo. Odsad više ništa ne priječi Talijane da započnu s izgradnjom tvornice u Kruševu kod Obrovca u kojoj bi se uložilo više od 200 milijuna eura i zaposlilo oko 220 ljudi.
– Talijani, koji su još 2003. godine kupili Dalmatinske rudnike boksita od Hrvatskog fonda za privatizaciju i zemljište na kojem bi se trebala graditi tvornica, ne odustaju od projekta. Tvornica je napokon pred samom realizacijom, kazao je Ante Župan, gradonačelnik Obrovca.
Do prije tri godine bilo je riječi samo o proizvodnji žbuke i vapna, dok talijanska tvrtka nije provela postupak procjene utjecaja na okoliš za drugu fazu izgradnje tvornice hidrauličkih veziva u zoni Brčić pokraj Obrovca za što je od nadležnog ministarstva i dobiveno zeleno svjetlo.
– Fassa Bartolo na izgradnju tvornice u Obrovcu odlučio se zbog dostupnosti sirovine i razvojnog potencijala Zadarske županije. Uz dozvolu za eksploataciju vapnenca već bi na proljeće mogli započeti s građevinskim radovima, uvjeren je Gligora ističući kako bi buduća tvornica na 28 hektara površine proizvodila godišnje 70.000 tona vapna, 300.000 tona žbuke i milijun tona cementa.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU