Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Josipović ne vidi tešku krizu vlade nego nesporazume u koaliciji

Autor: Hina (H)

26.11.2012. 23:00
Josipović ne vidi tešku krizu vlade nego nesporazume u koaliciji

Foto: PIXELL



Mislim da, po mom sudu ako me baš pitate, da koalicija nije ugrožena, a da će trenutni nesporazum koji postoji razriješiti. To govorim zato što mislim da je pitanje oko kojeg postoji razmimoilaženje vrlo važno. Porezni sustav je zaista iznimno važna stvar za svaku zemlju, kazao je Josipović


Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu da on ne vidi tešku krizu vlade nego određene nesporazume u koaliciji kakvih je bilo i u prošloj i pretprošloj vladi.
 “Ja ne vidim tešku krizu vlade, vidim određene nesporazume u koaliciji, uostalom kojekakve smo viđali i prije u koalicijama i ako baš hoćete kod prošle i pretprošle vlade. Prema tome, to je nešto na što se moramo naviknuti, da postoje različita stajališta i da se oko nekih stajališta koalicija manje ili više uspješno dogovara”, rekao je Josipović nakon sastanka s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fuelom odgovarajući na pitanje novinara o najnovijem sukobu između SDP-a i HNS-a zbog poreza na nekretnine.
Komentirajući svoju preksinoćnji intervju za HTV, Josipović je rekao da je “netko protumačio moju izjavu riječima koje nisam ni spomenuo, dakle govorilo se o nekakvoj teškoj krizi”.
Josipović je istaknuo da kao predsjednik države, kao građanin, želi da bude što manje nesporazuma na političkoj sceni.
“Mislim da, po mom sudu ako me baš pitate, da koalicija nije ugrožena, a da će trenutni nesporazum koji postoji razriješiti. To govorim zato što mislim da je pitanje oko kojeg postoji razmimoilaženje vrlo važno. Porezni sustav je zaista iznimno važna stvar za svaku zemlju”, kazao je. “Moje stajalište je… da trebamo pravedniji sustav, da trebamo sustav koji će na jedan bolji način zahvatiti ekonomsku snagu svakoga. To znači da porezi moraju biti širokog spektra, ne pretjerani, ne preveliki, ali moraju zahvatiti sve segmente imovine. Ja u tom smislu vidim i porez na nekretnine, pri čemu je moje očekivanje da će u jednoj idućoj fazi i drugi oblici imovine, ne samo nekretnine, biti zahvaćeni s načelom – nikome previše poreza, pravedan porez i veće opterećenje onima koji više imaju”, rekao je Predsjednik dodajući da bi se hrvatski porezni sustav mogao upravo tu na neki način pozicionirati.
Po njegovim riječima, porezna politika nije samo pitanje redistribucije novca među građanima ili samo financiranje onih usluga koje građani dobijaju za porez nego je ona važna i kada se govori o decentralizaciji.
“Naime, Hrvatska je zemlja koja je kada gledamo broj jedinica lokalne samouprave visoko decentralizirana, ali ona to nije. Dakle, mi smo još uvijek vrlo centralizirana zemlja. Mislim da poreznu politiku treba gledati i u funkciji daljnje decentralizacije”, istaknuo je.
Josipović smatra da je vrijeme da se možda osmisli jedan drukčiji sveobuhvatniji porezni sustav koji će s jedne strane biti pravedniji, a s druge strane koji će omogućiti vođenje možda i globalne politike decentralizacije u Hrvatskoj.