Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Sve više žena prijavljuje nasilnike

Autor: Ivana Burica

26.11.2012. 23:00
Sve više žena prijavljuje nasilnike

Foto: Zvonko KUCELIN



To nužno ne znači da nasilja ima sve više, već su se žene ohrabrile izaći u javnost i prijaviti nasilnika. U iznimnoj su opasnosti žene koje prolaze kroz procese brakorazvodnih parnica gdje partneri žestoko nasrću. Situacija za mnoge od ovih žena je neizdrživa, a bojim se da neke od njih ne budu i ubijene, upozorila je Nevena Petani


Svakih 20 minuta jedna žena u Hrvatskoj žrtva je obiteljskog nasilja. Ovaj uznemirujući podatak iznijela je Nevena Petani, predsjednica županijskog Odbora za ravnopravnost spolova na okruglom stolu na temu “Učinkovitost primjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji” održanom jučer u Domu županije.
U radu okruglog stola organiziranog u prigodi obilježavanja 25. studenog – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a radi informiranja javnosti o oblicima nasilničkog ponašanja, kao i unaprjeđenja pomoći i zaštiti žrtava u obitelji sudjelovali su predstavnici PU zadarske, Centra za socijalnu skrb Zadar, Obiteljskog centra Zadarske županije, Caritasa Zadarske nadbiskupije, Prekršajnog, Županijskog i Općinskog suda u Zadru te udruge “Nada” Zadar.
Sve brojniji slučajevi obiteljskog nasilja
Nije jedino bilo predstavnika udruge “Duga” koji su, kako je pojasnila Nevena Petani, jučer imali neodgodiv posao smještaja jedne obitelji.
– Problematika nasilja u obitelji je sve složenija, a slučajevi obiteljskog nasilja sve su brojniji. Naime, u posljednje se vrijeme bilježi pregršt intervencija zbog nasilničkog ponašanja u obitelji što do sada nije bio slučaj. To nužno ne znači da nasilja ima sve više, već su se žene ohrabrile izaći u javnost i prijaviti nasilnika. U iznimnoj su opasnosti žene koje prolaze kroz procese brakorazvodnih parnica gdje partneri žestoko nasrću. Situacije za mnoge od ovih žena je neizdrživa, a bojim se da neke od njih ne budu i ubijene, upozorila je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nevena Petani zamolivši sudove da promptno reagiraju u slučajevima obiteljskog nasilja.
– Umjesto da zatvaramo nasilnike, žene smještamo u već prepunjena skloništa, rekla je Petani.
Ljiljana Dujmović iz PU zadarske iznijela je statističke podatke o broju prekršaja, kaznenih djela te počinitelja nasilja u obitelji na zadarskom području u 2011. godini i u prvih 10 mjeseci 2012. godine.
Tijekom 2011. godine PU zadarska prijavila je ukupno 812 počinitelja i 708 prekršaja nasilničkog ponašanja u obitelji.
– U odnosu na 2010. godinu imamo porast u broju prekršaja od čak 20,4 posto te 30,2 posto više počinitelja. Čak 70,1 posto svih žrtava činile su žene, naglasila je Dujmović.
U prvih 10 mjeseci ove godine na području PU zadarske zabilježena su 554 prekršaja i 622 počinitelja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad u broju prekršaja od 9 posto. Od 713 oštećenih su 502 žene ili 70,4 posto.
Nadalje, na zadarskom su području 2011. godine zabilježena 42 kaznena djela obiteljskog nasilja što je 13,5 posto više nego 2010. godine kada je bilo ukupno 37 ovakvih kaznenih djela. Žene su činile 69 posto posto žrtava. U prvih 10 mjeseci ove godine evidentirana su 32 kaznena djela obiteljskog nasilja, što je pet manje nego u istom lanjskom razdoblju. Zanimljivo je i da je udio žena među oštećenicima smanjen na 65,6 posto.
 Nasilje nad muškarcima je bitno drugačije
– Tijekom 2011. godine su na području PU zadarske izvršena četiri ubojstva, od čega tri ubojstva u obitelji. Žrtve su dvije žene i jedan muškarac, a počinitelji su djever, sin i supruga. Ove godine imamo jedno ubojstvo u obitelji gdje je sin ubio oca, kazala je Dujmović koja je istaknula da PU zadarska puno radi na usavršavanju i educiranju kadrova o problematici obiteljskog nasilja.
– U velikom broju slučajeva žrtve koje prijavljuju nasilje u obitelji kažu da to nije prvi put i da nasilje trpe već godinama. No kad jednom i izađu iz tog začaranog kruga, činjenica je da se izlažu velikoj opasnosti i da im u velikom broju slučajeva može biti ugrožen i život. Na nama je velika odgovornost da nakon prijave obiteljskog nasilja ostanemo u kontaktu sa žrtvama, da vidimo ima li kakvih problema, kazala je Dujmović istaknuvši da “tolerancija na nasilje u obitelji ne postoji”. 
VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Uranija: Zašto je ugašen program psihološke pomoći nasilnicima?




Ana Uranija, psihologinja u Obiteljskom savjetovalištu pri Caritasu Zadarske nadbiskupije, istaknula je važnost psihološkog savjetovanja žrtvama, ali i počiniteljima.
– Većina počinitelja su i sami bili žrtve obiteljskog nasilja. Pri Caritasu smo tako imali program rada s nasilnicima u koji smo jako puno uložili i koji je bilo iznimno teško pokrenuti. U program je bilo uključeno čak 30 osoba koje smo uspjeli animirati da rade na sebi. Naime, ljudi najprije trebaju prepoznati što je to nasilje i tek onda mogu doživjeti promjenu. Sve je odlično teklo i onda je odjednom nestalo novca za tretman, kazala je Uranija, istaknuvši da objašnjenje kako nema novaca ne priznaje i ne vjeruje u njega.
Ona je upozorila i na činjenicu da je podizanje svijesti o obiteljskom nasilju previše rezervirano za dane oko obilježavanja 25. studenog.
 – Ovih se dana nalazimo, razgovaramo, hvalimo se… Svatko svoje kaže i sve ostaje na deklarativnom rješavanju problema, rekla je Uranija koja je naglasila nužnost boljeg međusektorskog povezivanja.