Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ubrali dvije milijarde kuna, a kako ih troše – ne zna se

Autor: Bojana Mrvoš Pavić

26.11.2012. 23:00
Ubrali dvije milijarde kuna, a kako ih troše – ne zna se


Više od dvije godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojem je osnovna zadaća od svih onečišćivača okoliša, pravnih i fizičkih osoba, prikupljati ekološke naknade, a onda taj novac usmjeravati u projekte očuvanja i poboljšanja okoliša, nije raspisao niti jedan natječaj za dodjelu sredstava. Svake godine od gospodarstva, odnosno tvrtki koje na bilo koji način onečišćuju okoliš, kao i od građana koji prilikom registracije automobila plaćaju ekološku naknadu, Fond prikupi više od milijardu kuna, no zadnji je natječaj za okolišne projekte raspisao u srpnju 2010. godine, dok je na njegovom čelu još bio Vinko Mladineo, protiv kojeg se vode istrage u tri slučaja – u procesu Fimi media, zbog sumnjive sanacije bazena s muljem kod Obrovca i zbog malverzacija u otkupu i preradi PET ambalaže.
Katastrofalno stanje
Da je Fond u katastrofalnom stanju, i ne radi svoj posao, potvrdio je i resorni ministar zaštite okoliša, Mihael Zmajlović. “Sustav upravljanja Fondom potpuno je narušen. Ima tu i kvalitetnih ljudi koji znaju posao, ali dvije godine u Fondu se nije radilo ono što mu je temeljna zadaća – financiranje programa za zbrinjavanje otpada i energetsku učinkovitost”, izjavio je Zmajlović u ponedjeljak, a da dvije godine nisu raspisali niti jedan natječaj, potvrđuju i u samom Fondu.
“Fond je u 2010. godini uprihodio 1,030 milijarde kuna, a u 2011. godini 1,023 milijarde. Iako tijekom te dvije godine nije bilo raspisanih natječaja za sufinanciranje programa i projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, izuzev natječaja za financiranja energetskih pregleda koji je objavljen u 2011., prikupljena sredstva su se koristila za sufinanciranje već započetih i ugovorenih projekata”, odgovaraju našem listu iz Fonda, na čelu kojeg se od rujna nalazi inženjer građevinarstva Dinko Polić.
Istovremeno, broj zaposlenih u Fondu stalno raste, pa je s početnih 33 krajem 2005. godine, narastao na današnjih 178, dakle više od pet puta! Kako dodaju u Fondu, 26 njihovih zaposlenika radi na određeno vrijeme, pa su i početkom studenog raspisali natječaj za tri referenta na određeno vrijeme, kao zamjenu, kažu, za djelatnice na rodiljnom dopustu. Samo je od odlaska Vinka Mladinea 2010. godine u Fondu zaposleno novih 50 ljudi, kako kažu, u najvećoj mjeri zbog poslova oko EU fondova.
Nepoznati projekti
“Sredstva su korištena i za realizaciju projekata i pripremu dokumentacije za projekte koji će se kandidirati za dobivanje sredstava iz EU fondova. Napominjemo da je od 2004. godine Fond ugovorio 4.938 projekata, za što je odobrio 8,6 milijardi kuna, od kojih je do sada isplaćeno 6,8 milijardi. Do konca ove godine raspisat će se javni pozivi za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije, dok će početkom iduće godine biti objavljeni i natječaji za područje zaštite okoliša”, zaključuju u Fondu. Dio zaposlenika od njih ukupno 50, primljenih od razrješenja Mladinea naovamo, odgovaraju iz Fonda, radi u Sektoru za EU fondove, no ne navode koliko su, i kojih, projekata napisali i kandidirali za sredstva iz EU fondova, kao ni to koliko je točno novca plaćeno za realizaciju projekata i pripremu dokumentacije za projekte koji će se kandidirati za dobivanje sredstava iz EU, odnosno je li riječ o plaćanju intelektualnih usluga, po kojim kriterijima, i kome. Nije jasno niti koliko je sredstava u ovoj godini bilo osigurano za projekte u zaštiti okoliša te što je s tim novcem, odnosno je li se trošio namjenski, ili nenamjenski. Kako se neslužbeno može čuti od gospodarstvenika, koji Fondu uredno moraju plaćati razne ekološke naknade za financiranje novih okolišnih projekata i zaštite okoliša, pitanje je koliko se njihov novac koristi namjenski. Osim Fonda za zaštitu okoliša, Hrvatska ima još i Državni zavod za zaštitu prirode, koji zapošljava pedesetak ljudi, kao i Agenciju za zaštitu prirode.