Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bibliobus će zaploviti i prema zadarskim otocima

26.11.2013. 23:00
Bibliobus će zaploviti i prema zadarskim otocima


Nakon gotovo tromjesečnih priprema, ovaj tjedan u Gradsku knjižnicu Zadar stiže novi bibliobus, dar gradske knjižnice iz njemačkog Freiburga, odnosno evangelističke župe Merzhausen. Kao i uvijek kada je riječ o novim projektima, Gradska knjižnica Zadar za petak u 11 sati priprema poseban program, potpisivanje darovnog ugovora i primopredaju ključeva bibliobusa, uz sudjelovanje gradskih i županijskih čelnika, gostiju iz Njemačke, Dječje klape Bersice te učenika OŠ Šime Budinića.
Kako nam je rekao Ivan Pehar, ravnatelj GK Zadar, ponudu za vrijednu donaciju dobio je ljetos od ravnateljice knjižnice u Freiburgu. Uslijedilo je rješavanje papirologije, provjera tehničke ispravnosti te u konačnici dogovor s osnivačem knjižnice, Gradom Zadrom, jer, iako je riječ o donaciji, ravnatelj Pehar odluku o prihvaćanju dara nije mogao donijeti sam.
Podsjetimo, Gradska knjižnica Zadar prvi je bibliobus kupila sredstvima projekta CARDS 2002 (dio novca dobiven je iz fondova Europske unije), a u promet ga je 3. listopada 2006. svečano pustio maestro Ljubo Stipišić Delmata, kum Gradske knjižnice Zadar. Od početnih 5.273 jedinica knjižne građe u fondu bibliobusa, trenutačno ih je više od 10.000, a u samom bibliobusu više od 4.000 jedinica.
Bibliobus pokriva većinu kopnenog dijela Zadarske županije, ima 41 stajalište u 36 mjesta, a najudaljenije je stajalište Donji Srb. U dvotjednom ciklusu koji je potreban za obilazak svih stajališta, bibliobus proputuje oko 1.000 kilometara. Novom bibliobusu i dvočlanoj posadi knjižničara želimo sretan put i mirno more jer će, kako neslužbeno doznajemo, bibliobus zaploviti prema ljubiteljima dobrog štiva i na zadarskim otocima.