Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Papine misli uvijek su aktualne

26.11.2013. 23:00
Papine misli uvijek su aktualne


Znanstveno-stručni skup o blaženom papi Ivanu Pavlu II. ispunio je je danas Svečanu dvoranu zadarskog Sveučilišta do posljednjeg mjesta. Skup su zajedno organizirali Zadarska nadbiskupija i Sveučilište u Zadru.
Ovaj događaj bio je planiran u proljeće ove godine, kada se obilježavala 10. godišnjica papina pohoda Hrvatskoj i Zadru, ali evo dogodio se sada, kazao je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić pozdravljajući predavače i sve nazočne u Svečanoj dvorani Sveučilišta.
– Zahvaljujem Sveučilištu u Zadru što je otvorenog srca prihvatilo da se ovakav znanstveno-stručni skup o Ivanu Pavlu II. koji je ostavio divan dojam u našem narodu, održi upravo ovdje, na našem Sveučilištu, kazao je nadbiskup podsjetivši kako je lani na Sveučilištu održan i znanstveni skup o dr. Franji Tuđmanu.
– Lani o našem prvom predsjedniku, a sada o našem papi Ivanu Pavlu II. Lijepo je da se o ta dva velika Europljanina na ovom Sveučilištu održavaju znanstveni skupovi, kazao je Puljić.
Skup je pozdravio i rektor Zadarskog Sveučilišta Ante Uglešić podsjetivši kako je svima još u srcu papin veličanstveni posjet Zadru i poruke koje nam je uputio.
– Papine misli uvijek su aktualne, posebno poimanje slobode koje se danas često zloupotrebljava. U slobodi mora biti etičnosti, a često nam se, na žalost događaju suprotne stvari, kazao je Uglešić.
Na znanstvenom skupu nije bilo zadarskog gradonačelnika, ali se zato njegov zamjenik Zvonimir Vrančić okupljenima obratio riječima kako je pontifikat pape Ivana Pavla II. trajao u vrijeme zločinačkog komunističkog sustava.
– Tko zna kakav bi tijek događanja bio da baš on nije bio papa. Njegov pontifikat pokrio je i vrijeme rađanja mlade hrvatske države. Hrvatski narodu papi će ostati vječno zahvalan, a njegov posjet Zadru ostat će zabilježen u vječnoj memoriji građana ovoga grada, kazao je Vrančić.
Na Znanstveno-stručnom skupu o papi Ivanu Pavlu II. sudjelovalo je ukupno 13 predavača, a predavanja su se odvijala ujutro i poslijepodne. Osim fra Antona Badurine izlaganja su održali mons. dr. Eduard Peričić, prof. dr. Josip Faričić, prof. dr. Iris Tićac, mons. dr. Želimir Puljić, mons. Ivan Mustać, dr. Neven Šimac, doc. dr. Marko Vučetić, dr. Zlatko Begonja, dr. Vuko Brigljević, prof. dr. Ante Uglešić, prof. Ive Livljanić te admiral Davor Domazet-Lošo.