Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Plave vrpce Vjesnika Mirku Bušljeti i posadi tankera Kornati

26.11.2013. 23:00
Plave vrpce Vjesnika Mirku Bušljeti i posadi tankera Kornati


Bušljeta je u Podvelebitskom kanalu ovog ljeta spasio petero austrijskih turista, a posada Kornata 22 emigranta iz Libije. Posebno priznanje ide Stanku Kovačeviću (SeaHelp Croatia)


Ovogodišnji dobitnici priznanja Plava vrpca Vjesnika su Mirko Bušljeta iz Starigrada Paklenice u pojedinačnoj konkurenciji, te posada tankera Kornati Tankerske plovidbe iz Zadra na čelu sa zapovjednikom Gordanom Baždarićem u momčadskoj konkurenciji, dok je posebno priznanje dobio Stanko Kovačević (SeaHelp Croatia).
Ovu odluku usvojio je na jučerašnjoj sjednici Odbor Plave vrpce Vjesnika, a tradicionalno priznanje za osobite podvige u spašavanju ljudi i imovine na moru bit će dodijeljeno 9. prosinca u Rijeci.
U kratkom obrazloženju navodi se kako je Mirko Bušljeta 20. kolovoza ove godine u Podvelebitskom kanalu spasio petero austrijskih turista (dvije majke sa troje djece), koji su se na more otisnuli na dasci za jedrenje i plastičnoj “kadici” na vesla dužine dva i pol metra. Za posadu tankera Kornati navodi se kako su u noći s 26. na 27. srpnja sudjelovali u spašavanju 22 emigranta s potonule brodice izvan libijskih teritorijalnih voda, koji su prebačeni na sigurnost talijanskog otoka Lampedusa. Posebno priznanje za Stanka Kovačevića, inače voditelja Sea Helpove baze na Malom Lošinju, dodjeljuje se za niz uspješnih intervencija i spašavanja na moru, te mu je ovo bila treća nominacija za Plavu vrpcu Vjesnika.
Odluku o izboru ovogodišnjih laureata donijeli su članovi Odbora Plave vrpce Vjesnika u kojem se nalaze ravnatelj Udruge Mare Nostrum Mato Botica (predsjednik), Damir Herceg (tajnik), direktorica Croatia osiguranja Rijeka Denis Štok, predsjednica Uprave ACI-ja Doris Peručić, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro, ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš i ravnatelj Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Edo Šarunić.