Gospodarenje otpadom govori o prošlim civilizacijama

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

Oni nisu održali govor, ali je njihov osmijeh zadovoljstva rekao sve, kada su jučer simbolično prerezali vrpcu otvarajući izložbu pod nazivom - "Gospodarenje otpadom od prapovijesti do danas" u atriju Kneževe palače. Riječ je o Dadi i Vladi, najpoznatijim zadarskim škovacinima koji su već pomalo postali i simboli ovoga grada.

Izložbu autorice dr.sc. Kornelije Giunio, otvorenom je proglasio zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić, a sama autorica je pojasnila kako je kroz 15 panoa dan kratak pregled razvoja gospodarenja otpadom od prapovijesti, preko antike i srednjeg vijeka do današnjih dana s pogledom na budućnost.

- Studija gospodarenja otpadom daje nam veliki broj informacija o prošlosti nekih civilizacija. Kroz povijest, društvo je problem otpada pokušavalo riješiti na više različitih načina kroz nešto što uvjetno nazivamo sustavom gospodarenja otpadom. Praksa i stupanj gospodarenja otpadom varira ovisno o razvoju društva, o urbanizaciji područja te o vrsti proizvođača i otpada, rekla je Kornelija Giunio, dok je Andreja Baraba pročelnica Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra napomenula kako je ova izložba ujedno i dio programa Europskog tjedna za smanjenje otpada i dio je programa svečanog obilježavanja Dana grada i blagdana svetog Krševana.

Izložba je ujedno i prvi takav izložbeni projekt u Hrvatskoj kojim se želi javnost detaljnije informirati o načinima postupanja s otpadom od najranije povijesti te ukazati na nebrigu i nemarnost u odnošenju prema otpadu, a bit će otvorena do 17. prosinca ove godine. Osim samog njenog koncepta, vrijednost izložbe leži i u činjenici što će biti besplatna za građanstvo i što će poziv za obilazak dobiti sve škole u Zadarskoj županiji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno