Pravi put i stranputica

Slika korisnika admin

Oni su potpisali za sebe. Još samo da nagovore birače da budu uz njih.

Prikupljanje potpisa za sudjelovanje u predsjedničkoj kampanji bilo je prilika da kandidati prospu još koju izjavu po suparnicima i da se predstave kao rođeni pobjednici. Kao primjerice, sve samouvjereniji i glasniji Milan Kujundžić koji ne sumnja da će mu na Pantovčaku osvanuti nova zora jer, kako reče, aktualnog predsjednika Josipovića može pobijediti jedino on. Ne može to, Kolinda Grabar Kitarović, smatra još jedan liječnik koji bi ozdravljivao politiku. No, ona ima i "Kolinda tv" i baš u nju polaže nade njezina stranka HDZ-a kojoj bi to bio sjajan pobjednički niz od kojega se vladajući SDP za parlamentarne izbore više ne bi oporavio. Josipović, pak, koji prema istraživanjima uživa najveću potporu, previše je uvjeren u dobivanje još jednog mandata, a morao bi se zamisliti ne toliko nad svojom izbornom kampanjom pod sloganom "To je pravi put", koliko nad stranputicom SDP-a.

Naime, samo je iluzija da se kandidati mogu puno distancirati od svojih političkih stranaka kako u predizbornoj kampanji, a tako i tijekom mandata. U tom kontekstu najnoviji rezultati Crobarometra o popularnosti stranaka morali bi zabrinuti Josipovića kojega bi u osvajanju novog mandata više od Kujundžića i Grabar Kitarović, mogao ometati, paradoksalno ali istinito, upravo SDP.

Naime, vladajuća je stranka na 17,5 posto popularnosti iza OraH-a Mirele Holy koji ima 18,5 posto i nastavak loše gospodarske situacije dodatno bi je mogao srozati što nikako nije bezazleno za Josipovića bez obzira na to koliko se on htio profilirati kao samosvojna predsjednička persona koja s neuspješnom Vladom nema previše veze.

Nadalje, kada svoj izborni program Josipović bazira na novom Ustavu, a premijer Milanović izjavi da se Ustav ne može mijenjati svako malo, onda je to signal kako ne postoji uigrani predizborni nastup. I više od toga, ostaje dojam kao da premijer radi protiv svog predsjednika. Neshvatljivo, jer o Josipovićevoj pobjedi ili porazu uvelike će ovisiti gdje će SDP biti prije i poslije parlamentarnih izbora. Ovi su izbori zapravo prevažni za SDP da bi se na njihovoj liniji čula bilo kakva kakofonija.

S druge strane u HDZ-u koji je po popularnosti s 25,3 posto prvi čini se da je upravo naloženo suglasje i to toliko da se čini kako Kolinda na sva pitanja odgovara sa zadrškom provjeravajući najprije u sebi kako bi na to odgovorio Karamarko. A da stvar za Josipovića i SDP bude još teža čini se kako će Grabar Kitarović stalno lupati upravo po vezi predsjednika s neuspješnom Vladom i tvrditi kako iza njihovih mandata nema ništa, kako je zemlja zbog njih u dubokoj recesiji. Valjda igrajući i na to kako glasači ne razmišljaju previše o tome što spada u predsjedničke ovlasti išla je toliko daleko da je ustvrdila kako je njezin pravi, stvarni protukandidat gospodarska kriza?!

To što predsjednica Kolinda sa svojim ovlastima ne bi mogla previše utjecati na rast BDP-a i izvoza, na povlačenje sredstva iz europskih fondova, na rast investicija, druga je priča - za poslije izbora.

I „basnoslovni" Kujundžić koji Josipoviću i Grabar Kitarović predbacuje njihove „partije" zasad ipak više udara po Josipoviću nazivajući aktualnog predsjednika mišem koji se boji jer izbjegava sučeljavanje s njegovom veličinom. Uslijed trenutačnog rasporeda političkih snaga jasno kako je pred Josipovićem teška bitka u kojoj mora pobijediti, kako i on i posrnuli SDP u skoroj političkoj budućnosti ne bi završili u mišjoj rupi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno