Droge im pružaju prividan osjećaj sigurnosti

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Prisutni u knjižnici čuli su neke od znanstvenih zaključaka o razlozima adolescentskog drogiranja

Čak 50 do 60 posto srednjoškolaca bilo je u kontaktu s nekom vrsta droga. Alarmantne su to spoznaje, proizišle iz brojnih istraživanja, provedenih u Hrvatskoj od 90-tih godina. Tu informaciju, kao i brojne druge vezane za probleme ovisnosti u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u okviru predavanja "Zašto mladi posežu za drogom?", što ga je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, okupljenima je prezentirala prof. dr. sc. Nataša Šimić s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru.

Niska razina samokontrole

Predavanje je organizirano povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, a prisutni u knjižnici imali su prilike čuti neke od znanstvenih zaključaka o razlozima adolescentskog drogiranja.

- Mladi u tom razdoblju prolaze kroz razne faze svog sazrijevanja koje karakteriziraju promjene raspoloženja, depresivnost, distanciranje od obitelji, pitanja: tko sam?, u fazi su da im puno znači prihvaćanje vršnjaka, vole istraživati, imaju nisku razinu samokontrole... Sve su to razlozi koji povećavaju rizik od konzumiranja droga. Droge im pružaju prividan osjećaj sigurnosti, uklapanja u sredinu, osjećaju se snažnijim, zrelijim, a s druge strane lako su dostupne. Obitelj je stoga važan čimbenik u sazrijevanju, odnosi unutar obitelji mogu snažno utjecati na mlade, istakla je Šimić.

U nastavku predavanja ona je okupljenima prezentirala četiri osnovna modela odgoja i njihov utjecaj na konzumaciju droga kod mladih.

- Imamo autoritativnu obitelj. To je obitelj u kojoj dijete dobija toplinu i ljubav od roditelja, no roditelj postavlja granice, kontrolira dijete. Kako dijete sazrijeva, kontrola jenjava. Takav način odgoja rezultira najmanjim postotkom djece koja posežu za narkoticima. Druga vrsta odgoja je autoritarna, a definira ju nedostatak roditeljske ljubavi uz snažnu kontrolu. Djeca iz takvih obitelji najčešće posežu za drogom jer imaju nisko samopoštovanje, ističe Šimić dodajući kako nedostatak ljubavi odvlači djecu iz kuće, a uzore traže među vršnjacima.

Popustljivi tip odgoja

- Treći tip odgoja je zanemarujući. Roditelj niti pokazuje emocije, niti kontrolira dijete. U takvim obiteljima je zapaženo da broj djece koje posežu za narkoticima ne ovisi o toj obiteljskoj situaciji već o tome u kakvo će društvo dijete upasti, gdje će ih život uputiti. Shodno tom okruženju, izvan obiteljskog doma, djeca usvajaju i način ponašanja pa tako i sklonost ili ne prema narkoticima. Četvrti tip obiteljskog odgoja je popustljivi, roditelji djeci sve popuštaju, njihova ugoda im je uvijek na prvom mjestu pa takva djeca već odmalena nisu zainteresirana za učenje, za rad, navikla su da im se ugodi, da im se sve servira pa nemaju motivacije angažirati se ni oko škole, ni oko nekih drugih aktivnosti. Takva djeca znaju biti agresivna ako im se ne ugodi, a kako su navikla na ugodu u životu lako posežu i za drogama, u nastojanju da si i dalje ugađaju, objasnila je Šimić.

- Jako je važno stoga da obitelj bude izgrađena na čvrstim obiteljskim vezama, da je "zdrava", kao najvažniji preduvjet očuvanja djeteta od droge. Važno je dijete također uključivati i u razne izvanškolske aktivnosti, posebice sportske aktivnosti jer ta djeca, koja su aktivna u školi, koja su aktivna i na raznim drugim područjima najrjeđe dolaze u dodir u drogom, zaključila je Šimić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno