Mladi vide priliku za ulaganje i ostanak na ruralnom prostoru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Područje Paga otoreno je za investiranje u ruralni turizam

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županija AGRRA u suradnji s Udrugom za ruralni razvoj "Ravni kotari" organizirala je set predavanja "Financiranje ruralnog turizma kroz realizaciju mjere 6. iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014-2020."

Jedno takvo predavanje održano je jučer i u Povljani i Pagu. Predavači su bili voditelj Odjela za potporu malom i srednjem poduzetništvu Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije Nino Sorić i Neven Jurjević, savjetnik za poljoprivredu u tom Odjelu.

Cilj predavanja bio je približiti mjeru 6. - Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja, posebno podmjere 6.2. - Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području i 6.4. - Ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, svim zainteresiranima, posebno onima koji se već bave i koji se misle baviti turističkom djelatnošću na ruralnom područu Zadarske županije.

Drugi dio predavanja planiran je od 1. do 17. prosinca, a obuhvatit će središnji ravnokotarski prostor naše županije i to općine: Polača, Stankovci, Škabrnja, Zemunik Donji, te gradove Benkovac i Obrovac, najavio je Nino Sorić, naglašavajući kako su već održana četiri predavanja i to u općinama Starigrad, Ražanac, Novigrad i Posedarje.

- Odaziv na već održana predavanja je bio zadovoljavajući. Postoji veliki broj upita i traženja dodatnih infromacija za predmetne podmjere, posebice od strane mlađe populacije, kod kojih postoji veliki interes za ulaganja u djelatnosti koje nisu striktno vezane za poljodjelstvo i proizvodnju hrane. Posebno je pozitivno saznanje da osobe, pretežito mlađe životne dobi, u ovakvim ulaganjima vide svoju mogućnost za životnu egzistenciju i ostanak na ruralnom prostoru, kaže Sorić, jedan od predavača uz Nevena Jurjevića, savjetnika za poljoprivredu Odjela za potporu malom i srednjem poduzetništvu Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije.

Prostor ulaganja su ruralna područja, naselja s najviše 5.000 stanovnika u području jedinice lokalne samouprave u kojoj je sjedište poljoprivrednog gospodarstva, odnosno korisnika. Korisnici su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika te fizičke osobe koje su nositelji ili članovi obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koji pokreću ili razvijaju nepoljoprivredne djelatnosti.

Konkretno to su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti, trgovačka društva, zadruge ili fizičke osobe koje se bave djelatnostima: turizam, prerada i trženje proizvoda, tradicijski, umjetnički i obrti, pružanje usluga. Bespovratna financijska sredstava kreću se do maksimalnih 50.000 eura po projektu, a minimalno 3.500 eura. Način isplate je u dvije rate u razdoblju od najviše 3 godine. Izvor financiranja projekata je iz proračuna EU 85% udjela, iz proračuna RH 15% udjela.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno