Na tromeđi katoličanstva, islama i pravoslavlja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
O Kraljevićevoj knjizi "Izabrana djela nadbiskupa Vicka Zmajevića" govorili su prof. dr. Serđo Dokoza, don Rudi Paloš i autor dr. don Vinko Kraljević

Zbornik radova "Izabrana djela nadbiskupa Vicka Zmajevića" autora Vinka Kraljevića i Društvo za povjesnicu Zadarske nadbiskupije "Zmajević" predstavljeni su u srijedu navečer u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević. Događaj su organizirali Zadarska nadbiskupija i Sveučilište u Zadru u sklopu Krševanovih dana kršćanske kulture i uz obilježavanje Dana Grada Zadra.

O Kraljevićevoj knjizi "Izabrana djela nadbiskupa Vicka Zmajevića" govorili su prof. dr. Serđo Dokoza, don Rudi Paloš i autor dr. don Vinko Kraljević.

Knjiga obuhvaća vrlo značajnu dimenziju jednog razdoblja koja je kroz jedno stoljeće bila zapostavljena, ali nije bila zapostavljena tek tako, nego iz poličkih razloga, jer je je riječ o vremenu kad se prvi pravoslavni živalj doseljava na ova područja i kada stupa sa starosjediocima u nekakve odnose, odnosno kada njihova crkva dolazi u doticaj s katoličkom crkvom i tu problematiku nije bilo zgodno istraživati za vrijeme prve, pa ni druge Jugoslavije, kazao je prof. dr. Serđo Dokoza.

Problemi s pravoslavnim življem

- Pravoslavni živalj iz turskih krajeva dolazi u Hrvatsku, posebno mletačku Dalmaciju i dolaze u dodir s ovdašnjim stanovništvom. Zmajević je, dakle, živio na nekakvoj tromeđi katoličanstva, islama i pravoslavlja. On je živi svjedok svih ovih zbivanja i ono što on kaže je najvjerojatnije najbliže istini, istaknuo je Dokoza.

Knjiga se sastoji se od niza pisama i izvješća zadarskog nadbiskupa Zmajevića koje je slao uglavnom Kongregaciji za nauk vjere u Rim. Sadrži ukupno 236 dokumenata koji su tematski povezani za pravoslavni živalj, njihovo doseljavanje i njihov smještaj u ovim krajevima, kao i odnos dviju vjera prilikom njihova dolaska. Pisma su prepričana na hrvatski jezik i to omogućava onima koji ne znaju talijanski jezik, da dobiju uvid u problematiku.

Najveći dio knjige obuhvaćaju dokumenti na talijanskom i hrvatskom jeziku, a tu su i fotografije i predmeti koji su pripadali nadbiskupu Zmajeviću, kao i geografske karte iz tog vremena, kazao je Dokoza istaknuvši također kako je autor knjige "Izabrana djela nadbiskupa Vicka Zmajevića", dokumente nalazio svuda diljem Italije i naših krajeva.

Poznata imena iz Društva za povjesnicu

Prvi dio pisama poslao je iz Perasta, zatim iz Kotora, te dva iz Budve, jedno iz Venecije, a nakon toga 70-ak pisama u nadnevku nose Zadar, dakle napisana su i poslana iz Zadra, u vrijeme dok je Vicko Zmajević bio nadbiskup Zadarske nadbiskupije.

Društvo za povjesnicu Zadarske nadbiskupije "Zmajević" kratko je predstavio mr. don Zdenko Dundović istaknuvši kako je Društvo "Zmajević" osnovano 5. prosinca prošle godine i to na inicijativu zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića. Svećeničko vijeće predložilo je don Dundovića da pokrene ovu udrugu, a biskup je prijedlog prihvatio. Tako se don Zdenko Dundović uhvatio posla i u vrlo kratko vrijeme stupio u kontakt s brojnim zadarskim znanstvenicima i profesorima i potaknuo ih da sudjeluju u novoosnovanom Društvu za povjesnicu Zadarske nadbiskupije.

Uz don Zdenka koji je predsjednik Skupštine društva, članovi su još redom zadarski znanstvenici: Josip Faričić, Serđo Dokoza, Ante Bralić, Tado Oršolić, Ante Uglešić, Ana Mišković, Valentina Zovko, Damir Magaš, Ante Gverić, Miro Jurić, Stijepo Obad, Grozdana Franov Živković i Zlatko Begonja. Počasni članovi su mons. Eduard Peričić i mons. Pavao Kero.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno