Šesnaest Kiowa Warrior helikoptera trebalo bi do kraja 2016. stići u Zemunik

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Hrvatski vojnik
Donirani helikopteri proizvedeni su između 2010. i 2012. godine

Šesnaest helikoptera OH-58D Kiowa Warrior trebalo bi do kraja iduće godine stići u 93. zrakoplovnu bazu Zemunik. Prošlog tjedna stručni tim Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH na čelu s Michaelom Križancem vratio se iz radnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama. Dva hrvatska pilota i tri inženjera su od 9. do 14. studenoga u  Fort Braggu u Sjevernoj Karolini i Redstone Arsenalu u Alabami proveli detaljan tehnički pregled helikoptera OH-58D Kiowa Warrior te ostale imovine koja je predmet ponude Vlade SAD-a u sklopu donacije vojne opreme i naoružanja Hrvatskoj.

Riječ je o opremi koja je proglašena vojnim viškom Oružanih snaga SAD-a, a pregled je jedan od posljednjih koraka u složenom procesu donacije u kojem se moraju definirati svi pojedinačni helikopteri, sustavi naoružanja, oprema helikoptera, streljivo i rakete, pričuvni dijelovi za višegodišnje održavanje, logistička i stručna potpora, alati i ispitno mjerna oprema, zemaljska opća i posebna oprema za opsluživanje helikoptera, njihova dokumentacija, kao i opreme, informatički sustavi za potporu održavanju te modeli transporta helikoptera i imovine u RH.

Izviđačka i borbena komponenta

Uz navedeno, proveden je pregled i odabir tri trenažera za obuku tehničara i pilota, i to za obuku tehničara za održavanje motora, kompleksni trenažer za obuku tehničara i pilota po svim sustavima helikoptera te trenažer za obuku tehničara za sustave upravljanja, transmisiju i motor. Tijekom posjeta održani su i razgovori koji su definirali daljnje korake u ugovaranju obuke pilota i tehničara kako bi se za nova sredstva i sposobnosti stvorili uvjeti za održivost dugi niz godina tijekom kojih će se helikopteri eksploatirati u Oružanim snagama RH.

Vlada SAD-a ponudila je veliki broj helikoptera OH-58D, a stručni tim odabrao je njih 16 iz programa War Replacement Aircraft. Riječ je zamjenskim helikopterima koji nadoknađuju gubitke u ratnim operacijama. Ovim programom obuhvaćeno je 40-ak helikoptera koji su isporučivani postrojbama kopnene vojske SAD-a od 2012. do 2014. Svih 16 odabranih helikoptera proizvedeni su između 2010. i 2012. godine i imaju između 100 i 600 sati naleta što dodatno govori o vrijednosti donacije, iako već sad u hrvatskoj javnosti postoje sumnje u njihovo preskupo održavanje.

Ovom donacijom HRZ dobija na svojoj izviđačkoj i borbenoj komponenti. Hrvatska je za vrijeme Domovinskog rata imala borbene helikoptere Mi 24 NATO oznake Hind na kojima je letio aktualni zapovjednik HRZ-a brigadni general Dražen Šćuri. Helikopter je bio u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva do 2006. godine, kada su zbog skupog održavanja i nedostatka rezervnih dijelova, prizemljeni i otpisani te će biti prodani za rezervne dijelove u treće zemlje, iako je riječ o odličnom jurišnom helikopteru, koje je bilo relativno lako dovesti u uporabljivo stanje. No taj helikopter je svoj zenit prošao u sovjetskom angažmanu u Afganistanu 80-ih godina prošlog stoljeća.

Primjena u miru

Hrvatska se zato odlučila za zapadnu inačicu, a očito je da je najveća zvijezda zapadnih helikoptera Boeing AH-64 Apache još uvijek preskup zalogaj i za bogatije zemlje. Kiowe su potekle iz Bell-ove obitelji 206. na čijoj inačici 206 B Jetranger se obučavaju i hrvatski piloti helikoptera. Taj je dvojac poznat i kao lovac-ubojica (hunter/killer). Uloga je Kiowa lovca  na ciljeve, njihovo procesuiranje i označivanje, o čemu informaciju dobiva Apache koji borbeno djeluje po obrađenoj i pripremljenoj meti. OH-58D pritom je izvan glavne zone bojišnice i koristi prirodnu konfiguraciju terena za vizualno prikrivanje, a AH-64A prilazi ciljevima na udaljenosti za borbeno djelovanje, najčešće protuoklopnim navođenim projektilima AGM-114 Hellfire te nevođenim 70-milimetarskim visokoeksplozivnim projektilima Hydra. Naravno, ta je taktika pripremljena za upotrebu u Oružanim snagama SAD-a.

U Hrvatskoj, osim temeljne zadaće potpore HKOV - Hrvatskoj kopnenoj vojsci, imat će i značajnu primjenu u miru, jer može primiti četiri osobe, a i pogodan je za npr. kontrolu akvatorija ZERP-a, ali i borbeno djelovanje po "uljezima" što postojeći Jetranger nije mogao. Zanimljvo je da se prva operativna uporaba inačice OH-58D dogodila početkom 1988. u operaciji Prime Chance, tj. praćenju naftnih tankera tijekom Iransko-iračkog rata. Posade helikoptera bile su u prilici slijetati na palube brodova i mobilnih pomorskih baza, za što su prije trebale proći obuku preživljavanja i spašavanja u morskim uvjetima. Međutim, težište djelovanja bilo je ipak na izvidničkim noćnim letovima. Inačice OH-58D djelomično su sudjelovale i u operacijama suzbijanja krijumčarenja droge.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno